Šta nas to očekuje?
607

Večeras počinje 30. Sarajevo Film Festival: Ponos grada, države i regionalni centar kulture

L. R.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Sarajevo Film Festival, jedan od najljepših projekata i priča koju glavni grad Bosne i Hercegovine nudi već 30 godina, počinje večeras u 20 sati.
Kao i svake godine, SFF okuplja poznate ličnosti ne samo iz svijeta filma, nego i drugih oblasti iz kulture, time pokazujući da itekako može parirati i svjetskim festivalima. Uz to, festivalska čarolija u augustu privlači brojne znatiželjne turiste iz regiona i svijeta kako bi osjetili Sarajevo u drugačijem, pozitivnijem svjetlu.

Za vrijeme Festivala ne ožive samo mjesta na kojima se prikazuju filmske projekcije, nego i centar grada, gdje se otvori jedan cijeli spektar pratećih događaja koji nude predah od ustaljene svakodnevnice.

Sarajevo svoju atmosferu uspjelo je prenijeti i na Mostar, gdje se već pet godina zaredom održavaju projekcije, a sigurni smo i da će i Tuzla po drugi put osjetiti duh Festivala, jer će publika imati priliku pogledati neke filmove iz ovogodišnjeg programa.

Šta možemo očekivati na 30. izdanju SFF-a?

Ovogodišnji program uključuje više od 250 filmova i serija iz cijelog svijeta, od čega 57 premijerno prikazanih filmova bit će iz BiH i regiona, što još jednom pokazuje da je SFF najveća platforma za prezentaciju domaće kinematografije.

Nakon što je sinoć u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana, upriličena specijalna predfestivalska projekcija filma "Kuduz", Festival zvanično otvara svoja vrata premijerom filma "Nakon ljeta" Danisa Tanovića, koji je sniman na otoku Prvić u blizini Šibenika. Ovaj film će biti prikazan za vrijeme SFF-a i u Tuzli i Mostaru, a karte su već rasprodate.

Riječ je o komičnoj drami u kojoj mlada žena dolazi na udaljeni otok kako bi riješila pitanje porodičnog nasljedstva. U vrtlogu novonastalih emocija, kroz niz nepredviđenih situacija, ona će se konačno suočiti s pitanjima iz svoje prošlosti. Potraga za nasljedstvom postaje potraga za vlastitim identitetom, ali i oprostom.

Neki od dobitnika Počasnog Srca Sarajeva su i glumica Meg Ryan, glumac i reditelj John Turturro, reditelj, scenarist i producent Alexander Payne te reditelj Elia Suleiman, koji će ujedno doći u Sarajevu i održati seriju razgovora u Masterclass programu. Ovom programu, pridružit će se i američki reditelj Cord Jefferson.

Svakako da pored bogatog programa Festivala, ove godine ima i nekoliko novina. Naime, otvorit će se i nove lokacije za prikazivanje projekcija, a fokusu će biti i Ulica Franca Lehara, koja je pretvorena u pješačku zonu s posebnim programom događanja za sve posjetitelje.

Također, možemo očekivati i niz muzičkih događaja koji će se odvijati u centru grada uglavnom nakon održavanja projekcija. Sjajni izvođači nastupat će u Sarajevu u narednih osam dana, a kao vrhunac posljednje noći Festivala na balkonu Vječne vatre nastupat će legende elektronske scene, švicarski duo Adriatique.