Tenis, a nije Đoković
19

Will Smith kao otac Serene i Venus Williams u biografskom sportskom filmu: Srušen mit o "bijelom sportu"

I. M.
Will Smith kao otac Serene i Venus Williams
Will Smith kao otac Serene i Venus Williams
U sjeni drame u vezi s Novakom Đokovićem, koja se ne stišava, u svjetskim kinima se prikazuje biografska sportska drama "King Richard". Donosi priču o Richardu Williamsu, ocu slavnih teniserki koje su ispisale stranice historije tenisa.

Poznato je da iza sportskih talenata koji doguraju visoko na ATP i WTA ljestvicama uvijek stoji neki uporni otac, koji je ujedno i trener svojoj djeci. Na domaćim terenima smo imali slučajeve da nakon mečeva Monike Seleš i Gorana Ivaniševića (pa i utrka Ivice i Janice Kostelić) izjave nakon osvajanja velikih nagrada daju upravo uporni očevi.

Ko je učestvovao na bilo koji način u treninzima svoje djece, svjedočio je unezvjerenim navijanjima roditelja s tribina, koji djecu forsiraju kao da su u nekakvoj sekti, a ne u sportu. Doslovno sve mame i tate misle da je njihovo dijete sljedeći Modrić, Đoković ili Jordan, međutim, neki u taj ambiciozni životni projekt uđu malo pametniji.

Tvrdoglavi "control freak" Richard Williams zaslužan je što su slavne sestre Serena i Venus postigle to što jesu u tenisu. Njegova želja da izbavi svoju afroameričku porodicu iz bijede bila je tolika da je uspio pozicionirati svoje kćeri u vrh profesionalnog tenisa, što je dovoljno da dobije i svoj filmski trenutak, u vidu filma koji se po njemu i zove. "King Richard" je premijerno prikazan na festivalu Telluride u Coloradu početkom septembra, u kina je stigao krajem novembra, a paralelno se prikazuje na streaming servisu HBO Max.

Will Smith sa Saniyyom Sidney i Demi Singleton
Will Smith sa Saniyyom Sidney i Demi Singleton

"Teniske roditelje treba ubiti"

Priča filma Reinalda Marcusa Greena prati jedinstveno putovanje porodice Williams, koja je prevazišla sve prepreke i uz pomoć nepokolebljive odlučnosti iznjedrila dvije legende tenisa - Serenu i Venus. Naoružan jasnom vizijom i drskim planom od 78 stranica Richard Williams (Will Smith) odlučio je upisati svoje dvije kćeri Venus (Sanyya Sidney) i Serenu (Demi Sigleton) u sportsku historiju. Surovim treninzima na nimalo glamuroznim teniskim terenima u Comptonu u Californiji, Richard oblikuje nepopustljivu predanost djevojaka i oštru intuiciju, želeći da one prije svega budu obrazovane djevojke i uzor svima.

Uskoro, malo sreće i puno talenta njegovih kćeri će dovesti Richarda do uspješnog teniskog trenera Ricka Maccija (Jon Bernthal). Dok se Venus uspinje u tenisu, mlađa sestra Serena čeka svoj red. Film nastupa rušilački prema stereotipima "bijelog sporta", jer vidimo da je sve krenulo sa zapuštenih terena, u regiji gdje su protagonisti okruženi drogom i nasiljem, a da se stiglo do onih na kojima oni što skupljaju loptice zarađuju više nego Richard nekad za cijelu godinu.

Priča je ispričana iz Richardove perspektive i pomalo odudara od klasičnog žanra sportskih filmova. Film ne glorificira njegove postupke, već ostavlja prostora za analizu ambicioznih i nemilosrdnih ciljeva koje je imao, iako je mario za emotivni razvoj svojih kćeri. One su, na svu sreću, uspjele i kao takve su puno zanimljivije, ali se film bazira na njihovom ocu. Film "King RIchard" vodi nas u vrijeme velikih imena ženskog tenisa poput Martine Hingis i Ane Kournikove. Pojavljuje se i lik vrlo uspješne američke teniserke Jennifer Capriati, a spominje se i Monika Seleš.

U skoro tri sata, koliko traje film, Richard postaje naporan i ruši sva pravila koja vode ka uspjehu u "bijelom sportu". Suprotstavlja se trenerima svojih kćeri, upada u televizijske intervjue i po svaku cijenu želi izbalansirati djetinjstvo svojih tinejdžerica, bojeći se njihovih sponzorskih lica na kutijama pahuljica i nemilosrdnog lova na novac. Tako je znao zanemarivati treninge zbog pukog odlaska u Disneyland, a često je govorio da roditelje mladih tenisera "treba ubiti" zbog svega onog čemu ih izlažu, ne dopuštajući im da budu djeca.

Inače, Will Smith se, nakon nekoliko ne baš tako uspješnih filmova kada je riječ o zaradi na kino blagajnama, vratio u punom kapacitetu svog talenta da igra karaktere koji mukotrpno plaze prema svom cilju, kao što smo ga već vidjeli u roditeljskoj ulozi u filmu "The Pursuit Of Happyness" (2006.). Kao "Kralj Richard" će vam potvrditi onu već dosadnjikavu tezu da je za uspjeh potrebno deset posto talenta i devedeset posto rada. Otprilike u postotku rada potrebnog za uspjeh slušat ćete i zvuk udaranja loptice i… možda pomisliti da niste uspjeli u nečemu jer su vam očevi jednostavno morali ići na posao.