Priča o vizionaru
168

Intervju / Žbanić pred premijeru filma o Emeriku Blumu: Htjeli smo pokazati da BiH nije uvijek bila nazadna zemlja

Razgovarala: Nejra Osmanović
Žbanić je htjela podsjetiti na čovjeka koji nam je dao nadu da možemo bolje
Žbanić je htjela podsjetiti na čovjeka koji nam je dao nadu da možemo bolje
Film "Blum: Gospodari svoje budućnosti" donosi priču o naučniku, industrijalcu i čelniku Energoinvesta Emeriku Blumu koji ga je od tvornice s 20 zaposlenih pretvorio u giganta, a rediteljica Jasmila Žbanić pred premijeru 8. novembra govorila je za Klix.ba.

"Gradeći fabrike, gradili smo ljude", rečenica je koja sumira priču o Energoinvestu i "crvenom kapitalisti", kako je Newsweek prozvao Bluma, koji je spojio ono najbolje iz oba svijeta te učinio firmu sa sjedištem u Sarajevu konkurentnom na globalnom planu.

Plata koja se povećavala zajedno s rastom zarade preduzeća, zdravstveno osiguranje i saradnje s najboljim kliničkim centrima regije i svijeta, prilike za usavršavanje u SAD-u (više od 2.000 stipendista godišnje), konkurentnost na globalnom tržištu, plaćeni godišnji odmori na Jadranu, ulaganja u naučne institute, proizvodnja računara rame uz rame s američkim konkurentima - čine samo djelić onoga što je činilo Energoinvest i način upravljanja Emerika Bluma.

Premijera filma
Premijera filma "Blum: Gospodari svoje budućnosti" zakazana je za 8. novembar

Nakon prikazivanja radne verzije filma o Blumu na Sarajevo Film Festivalu, mnogi u publici završili su u suzama prisjećajući se preduzeća koje je bilo "svijet za sebe", čovjeka koji ga je vodio, a koji je bio daleko ispred svog vremena te svega onoga što je bh. društvo nekad bilo.

Film "Blum - gospodari svoje budućnosti" već u samom nazivu objašnjava viziju čovjeka koji o budućnosti nije prestajao razmišljati ni onda kada mu je bilo najteže. Blum je Energoinvest iz male tvornice sa 70 radnika pretvorio u giganta s više od 50.000 radnika, zbog čega je preduzeće zaradilo poređenje sa njemačkim Siemensom ili japanskim Hitachijem.

Josip Broz Tito i Emerik Blum
Josip Broz Tito i Emerik Blum

Sve to inspirisalo je bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić da napravi film o njemu te je za Klix.ba pred premijeru govorila je o procesu rada na filmu, koji je - kako kaže - kreiran upravo u duhu "samoupravljanja", uzevši u obzir da su učestvovali i sami gledaoci.

"Radna projekcija filma na Sarajevo Film Festivalu bila je vrlo uspješan eksperiment. Dobili smo važne kontakte, materijale i ideje koji su pomogli da se film obogati i kompletira. Projekcija je bila organizirana u duhu 'samoupravljanja' na način na koji smo vidjeli od Bluma - jer je publika učestvovala u stvaranju filma", kazala je Žbanić.

"Gradeći fabrike, gradili smo ljude"...iz filma BLUM. 11.august u 20:30. Karte na SFF platformi tickets.sff.ba/films

Posted by Jasmila Zbanic on Wednesday, August 3, 2022

Ističe da je provoditi vrijeme s Blumom "čak i na ovako posredan način – 40 godina poslije njegove smrti, bilo oplemenjujuće i razvojno iskustvo".

"Nevjerovatna je ličnost tog čovjeka čije ideje, vizije, energija vas mogu dotaći u punoj svježini i promijeniti način na koji gledate svijet i decenijama poslije. Mi smo, nadam se, uspjeli prenijeti dio Blumovog duha", dodaje rediteljica uz poruku: "Sigurna sam da će svako iz kina izaći promijenjen".

Blum nam daje nadu da možemo bolje

Uzevši u obzir da je Blumov lik i djelo skoro potpuna nepoznanica mlađim generacijama, Žbanić ističe koliko je značajno da upravo njih upoznaju sa svim postignućima njega i Energoinvesta.

"Jedan od razloga što smo radili film je da mlađim generacijama pokažemo da BiH nije uvijek bila nazadna, siromašna zemlja kakvom su je napravile nazadni i konzervativni koncepti koji već 30 godina vladaju političkim životom BiH. Blum nam daje nadu da možemo bolje. Vrednovao je ljude, vrednovao profesionalnost, rad, kreativnost i predanost. Pokazao nam je put kako možemo biti uspješni", pojašnjava Žbanić.

Insert iz filma
Insert iz filma "Blum: Gospodari svoje budućnosti"

Kroz razgovore s njegovim savremenicama i najbližim saradnicima "Blum - gospodari svoje budućnosti" nastoji pokazati po čemu je to sve Energoinvest bio ispred svog vremena.

"Teško je u par rečenica reći koje je sve domete Blum ostvario. Naš film ne pokriva ni jedan posto svega što su Blum i Energoivestovci uspjeli uraditi. Najbolnije je bilo izbaciti iz filma neke fantastične priče – jer film ima svoje zakonitosti vremena, dužina, ritma i nemoguće je sve iskoristiti. Sati amaterijala su ostali van filma, ali ovo što je ušlo odabrano je zbog strukture koja prati višeslojnost Bluma, Energoinvesta, razvoj društva u BiH i jugoslovenske koncepte privrede i života, a od jedne priče o preduzeću dolazimo do šire priče ili barem pitanja o svijetu danas", dodaje Žbanić.

Nakon Blumovih dostignuća i pomjeranja granica dopustili smo da se prilagođavamo mediokritetima

Jedno od pitanja na koje film nastoji dati odgovor jeste jesu li građani Bosne i Hercegovine zaboravili ko su i šta su nekada bili uz ljude kao što je Emerik Blum. Ono što Žbanić ističe jeste činjenica da je Energoinvest samo 20 godina nakon rata bio konkurentan na globalnom tržištu.

"Energoinvest je krenuo par godina nakon rata i za 20 godina sa Blumom i njegovim saradnicima postao je jedna od vodećih kompanije u svijetu, pravili su svoje kompjutere i izmislili email komunikaciju – da spomenem samo mali dio njihovih nevjerovatnih ostvarenja iz 70-tih i 80-tih. Mi smo sebi dozvolili da vrijednosti koji smo imali za vrijeme Bluma, dostojanstvo koje su tadašnji ljudi osjećali jer su pomjerali sve granice i pravili čuda, potpuno izokrenemo, prilagodivši se amaterima i mediokritetima", navodi rediteljica.

Orkestar u jednoj od fabrika Energoinvesta
Orkestar u jednoj od fabrika Energoinvesta

Uz brigu o vlastitim radnicima, Energoinvest je doprinosio i širem društvu, a između ostalog učestvovao je i u razvoju kinematografije te finansiranju filmova poput "Bitke na Sutjesci".

"Jedan od govornika u filmu je rekao: 'Kad bi danas Blum bio živ kakva bi se dostignuća mogla stvoriti'! Svaki dan mislim na to šta bi uradio da je ovdje, sada s nama. BiH ima sreću da nekim čudom ima uspješnu kinematografiju, ali ta prirodna sila koja je probijala sve barijere godinama, skoro je uništena", kaže Žbanić.

Emerik Blum s unukom
Emerik Blum s unukom

Napominje da Blum nije dozvoljavao da talenti odu ili da ne budu do kraja iskorišteni. Borio se za svakog čovjeka, a za kraj poručuje: "Od njega toliko puno imamo da naučimo".

Premijera filma "Blum - gospodari svoje budućnosti" održat će se 8. novembra u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu, a redovne kino projekcije kreću od 9. novembra u kinu Meeting Point.