Tužna vijest
143

Zvijezda "Harryja Pottera" Maggie Smith preminula u 90. godini

L. R.
Maggie Smith (Foto: EPA-EFE)
Maggie Smith (Foto: EPA-EFE)
Glumica Maggie Smith preminula je u 90. godini života.

Kako pišu britanski mediji, vijest o njenoj smrti podijelili njeni sinovi Chris Larkin i Toby Stephens.

"Preminula je rano jutros u bolnici u krugu svoje porodice i prijatelja. Ostavila je dva sina i petero unučadi, koji su shrvani gubitkom svoje izvanredne majke i bake. Željeli bismo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo divnom osoblju bolnice 'Chelsea and Westminster' na njihovoj brizi i beskrajnoj ljubaznosti tokom njenih posljednjih dana. Zahvaljujemo vam na svim ljubaznim porukama i podršci i molimo vas da u ovom trenutku poštujete našu privatnost", naveli su.

Karijeru je započela 50-ih godina prošlog vijeka kada je počela glumiti u pozorištu Playhouse. Ubrzo nakon pozorišnih uloga, započela je i filmsku karijeru, a jednu od prvih značajnih uloga ostvarila je u trileru Seatha Holta "Nowhere to Go" iz 1958. godine

U bogatoj karijeri osvojila je dva Oscara, četiri Emmya, tri Zlatna globusa, nagradu Tony i pet puta nagradu BAFTA. Oskare je osvojila za uloge u filmovima "The Prime of Miss Jean Brodie" iz 1969. godine i "California Suite" iz 1978. godine.

Uz to, radila je sa najpoznatijim holivudskim glumcima, a mlađim generacijama najpoznatija je po ulozi Minerve McGonagall u filmovima o Harryju Potteru te u ulozi Violet Crawley u seriji "Downtown Abbey".

Smith je dva puta bila u braku. Prvi put je bila u braku s glumcem Robertom Stephensom, a potom s Beverley Crossom.