24. izdanje
56

Berin Tuzlić u žiriju Evropskog festivala animiranog filma "Balkanima"

N. C.
Berin Tuzlić u žiriju 24. izdanja Balkanima evropskog festivala animiranog dilma u Beogradu.

Na ovom festivalu bit će prikazan opus nagradjivanih art animiranih filmova Berina Tuzlića sa kojim će biti upriličena i tribina za razgovor o iskustvima širom svijeta.

Evropski festival animiranog filma Balkanima pokrenut je 2004. godine u Domu kulture "Studentski grad" – Akademskom filmskom centru, na inicijativu profesora Nikole Majdaka (1927-2013), jednog od pionira srpske animacije, ali i renomiranog filmskog snimatelja i reditelja.

Glavni cilj festivala je prezentacija evropskog autorskog i studentskog kratkometražnog animiranog filma, sa aspektom na promociju srpske i balkanske animirane scene.

Festival je takmičarskog karaktera. U radu žirija učestvuju animatori, filmski stvaraoci, teoretičari i vizuelni umjetnici iz Evrope. Pored promocije i prezentacije, cilj festivala je i umrežavanje domaćih autora i studenata sa evropskim kolegama.

Pored takmičarskih programa, svako izdanje festivala imalo je brojne prateće programe (radionice, razgovore, prezentacije, izložbe...), koji su u vezi sa animacijom ili bliskim vizuelnim umjetnostima.