U muzeju Nelsona Shina
0

Izložba bh. umjetnika Berina Tuzlića upriličena u Pekingu

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Izložba nagrađenih kratkih art crtanih filmova i isječaka iz opusa stripova autora Berina Tuzlića nedavno je upriličena u Pekingu.

Naime, na poziv čuvenog animatora i producenta Nelsona Shina, radovi bh. umjetnika Berina Tuzlića bili su izloženi u muzeju slavnog producenta u glavnom gradu Kine od 13. septembra do 12. oktobra ove godine.

Izložba će biti upriličena i u Seulu, u još jednom muzeju Nelsona Shina.

Inače, Shin je poznati animator i producent koji je radio na originalnim kratkim filmovima o Pink Pantheru te je producent animiranih serija i filma "The Transformers". Shin je danas vlasnik Akom produkcije koja je radi na kultnim animiranim serijama "Simpsonovi" i "Scooby-Doo".

Uz to, on je i vlasnik akadamije za animaciju i strip, kao i Festivala animiranog filma, a danas i dva muzeja umjetnosti iz oblasti stripa i animiranog filma.

Podsjećamo Tuzlić je i ranije prepoznat u Kini kao stručnjak u oblasti animacije i umjetnosti. On je prošle godine održao dva predavanja "Pan animacije, razvoj umjetnosti i obrazovanja" i "Umjetnici ulaze u kampus". U sklopu predavanja, predstavio je svoje nagrađivane autorske animirane filmove i stripove. Zbog Berinovog doprinosa razvoju i unapređenju animacije i stripa, Jilin Institut za animaciju imenovao je Berina Tuzlića za počasnog gostujućeg profesora.