Novi uspjeh
56

Četvrta regionalna nagrada za predstavu "Jedan je Muhammad Ali" Dine Mustafića

I. S.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Narodno pozorište Sarajevo gostovalo je s predstavom "Jedan je Muhammad Ali" na Međunarodnom kazališnom festivalu 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i regiona.

Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo, osvojio je nagradu Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila. Na ovogodišnjem programu festivala izvedeno je 12 predstava iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga savremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika.

Uloge u predstavi "Jedan je Muhammad Ali", su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda i Dino Bajrović.

"Kako je pravo ime Muhammada Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašem životu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo li zaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. I opet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznim udarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhammada Alija, ali ne baš kao njegovim, jer jedan je Muhammad Ali", navela je dramaturginja i glumica Vedrana Božinović.

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitor predstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.