Ovog ponedjeljka
27

Čuvari sjećanja u Sarajevu: Jedinstveni kolektivni performans na ulicama grada

N. O.
U organizaciji Studio Teatra, ovog ponedjeljka, 22. jula, srce Sarajeva postat će pozornica jedinstvenog kolektivnog performansa na koji se pozivaju svi građani i posjetioci, kako bi dali svoj doprinos očuvanju sjećanja kroz umjetnost.

U popodnevnim satima 22. jula, zajedno će se koračati ulicama koje pričaju priče naših predaka, osluškivati melodije prošlosti i osjetiti duh zajedništva koji krasi Sarajevo.

Šetnja će u 15:00 h krenuti sa platoa ispred Skenderije, prateći rutu koja spaja ključne historijske lokacije koje su duboko utkane u identitet Sarajeva.

U 15:30 h, na Trgu Fra Grge Martića, ispred Katedrale, umjetnička trupa će se zaustaviti i izvesti pozorišno-muzički program koji će nas sve povezati kroz emociju i umjetnost.

Šetnja završava tamo gdje je i počela – na platou ispred Skenderije, simbolično zatvarajući krug sjećanja i zajedništva.

Perfomans je dio prestižnog projekta "Odraz u vodi" u realizaciji tri organizacije: Studio Teatar iz Zenice, BiH, Procede Zebre iz Vichyja, Francuska i Lelastiko iz Brescie, Italija, te predstavlja putovanje kroz sjećanja koja izlaze iz dubina kolektivne svijesti, budeći možda zaboravljeni osjećaj evropskog identiteta. Sarajevo, kao grad sa bogatom historijom i dubokim korijenima u borbi za slobodu i pravdu, neizostavan je dio ove priče.