Teatar je ljubav
110

Emotivni završetak ovogodišnjih Ljetnih večeri Studio Teatra koji ostavlja trag u sjećanju publike

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Ljetne večeri Studio Teatra, pozorišnih predstava pod otvorenim nebom, završen je sinoć tradicionalnom izvedbom predstave "Državni lopov" čime je spuštena zavjesa na 8. izdanje međunarodne kulturne manifestacije.

Građani Zenice, ali i drugih bh. gradova koji su prisustvovali igradnju predstava, u periodu od 3. do 7. jula imali su priliku uživati u ljetnim večerima ispunjenim kulturom i smijehom. Festival koji svake godine okupi više hiljada posjetilaca i ove godine je održan na tradicionalnoj lokaciji Doma armije u Zenici, a više od 400 posjetilaca sinoć je pratilo izvedbu predstave "Državni lopov" koja već 19 godina nasmijava publiku širom BiH i regije.

Festival je otvorila predstava "Sljedeći" u produkciji CKM Sarajevo, dok je drugu noć odigrana predstava "Ne igraj na Engleze" Narodnog pozorišta Mostar. EXIT Teatar iz Zagreba predstavio se s predstavom "Pluća", dok su najmlađi uživali u predstavi "Mjesečeva šuma" Kulturne scene "Male stvari" i zabavnom sadržaju igraonice Hakuna matata koji je upriličen prije prestave.

Na zatvaranju festivala prisutnima se obratio i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Mirza Mušija, koji je ukazao na vrijednost jednog ovakvog festivala za Zenicu, ali i susjedne općine te da se isti bespovratno etablirao zahvaljujući prije svega publici koja bezuslovno podržava rad Studio Teatra i festivala.

"Pet noći ispunjenih do posljednjeg mjesta dokaz su da festival, iako netakmičarskog karaktera, ima svog pobjednika, a to je sigurno TEATAR, što je i bila prvobitna misija produkcije ovog događaja čiji je ovogodišnji slogan 'Teatar je ljubav' ostao urezan u sjećanje više od 2.000 gostiju koliko ih je posjetilo ovogodišnje Ljetne večeri Studio Teatra", poručili su organizatori.