Pogledajte galeriju
100

Fotograf traži ljude koje je snimio tokom opsade Sarajeva, javite se ako nekoga prepoznate

I. S.
Foto: Manoocher Deghati
Foto: Manoocher Deghati
Iransko-francuski fotograf Manoocher Deghati je u potrazi za ljudima koje je snimio tokom opsade Sarajeva. Poznajete li nekog od njih?

"Imamo nove slike u sistemu, ovo je ujedno naša 118. galerija. Fotograf Manoocher Deghati je s nama podijelio neke od svojih radova iz perioda opsade Sarajeva. Ako nekoga poznajete, molimo vas da ga označite i, naravno, da podijelite našu objavu", naveo je Džemil Hodžić, koji vodi stranicu Sniper Alley. Kompletnu galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Manoocher je studirao režiju u Rimu. U ljeto 1978. se vratio u Iran. Tada su izbijale prve velike demonstracije protiv režima, što je on snimio.

Fotografisao je sve velike događaje novog Homeinijevog režima, talačku krizu u američkoj ambasadi i iransko-irački rat, koji je pratio šest godina.

Pratio je i raspad Jugoslavije pa je tada u Sarajevu zabilježio ove fotografije. U septembru 1996. ga je u Ramali (Palestina) teško ranio izraelski snajperist. Proveo je dvije godine u Francuskoj na fizikalnoj terapiji.

Ponovo je ranjen 2000. prilikom izvještavanja o posjeti francuskog premijera Lionela Jospina Ramali. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad.