Festival MESS
0

Herve Loichemol i Lee Delong dobitnici Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra

L. R.
Herve Loichemol i Lee Delong.(Foto: Press)
Herve Loichemol i Lee Delong.(Foto: Press)
Ovogodišnji dobitnici najvišeg priznanja koje dodjeljuje Direkcija Festivala MESS, Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra su francuski umjetnik Herve Loichemol i američko francuska umjetnica Lee Delong.

Priznanja će im biti uručena večeras u 19 sati i 30 minuta na ceremoniji otvaranja 64. Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Narodnom pozorištu Sarajevo i uz direktan prijenos na BHT1.

U obrazloženju Direkcije za dodjelu nagrade Herveu Loichemolu između ostalog stoji:

"Herve Loichemol je umjetnik koji je, kroz godine svog rada, ostavio dubok i trajan pečat na teatarsku scenu Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Njegova predanost i nesebična podrška bosanskohercegovačkim umjetnicima, čak i u najtežim okolnostima, poput onih tokom opsade Sarajeva, svjedoči o njegovom neizmjernom doprinosu našem teatru i našoj umjetničkoj zajednici. Loichemol je čovjek je kroz cjelokupni umjetnički opus bio čovjek koji je gradio mostove između ljudi, umjetnika i različitih kultura. On je živi svjedok da takva komunikacija ovaj svijet čini smislenijim mjestom. Kroz suradnju s umjetncima iz Sarajeva, Loichemol je doprinio obnavljanju kulturnog života u gradu i očuvanju umjetničke scene u najtežim vremenima.

Njegova volja da radi u teškim uslovima, uprkos svemu, pokazuje koliko je teatar za njega više od puke umjetnosti – to je alat otpora protiv rata, ugnjetavanja i fašizma. Herve Loichemol nas je svojim radom podsjetio da teatar ima moć da inspiriše, povezuje i prevazilazi granice, čak i u najtežim okolnostima, te mu zato s ponosom dodjeljujemo nagradu za poseban doprinos umjetnosti teatra."

Još jedna izvrsna umjetnica dobitnica je ovog priznanja, a u obrazloženju Direkcije istaknuto je slijedeće:

"Lee Delong je američko-francuska glumica, redateljica, spisateljica, predavač i umjetnička direktorica La Compaigne Lark. Njen veliki umjetnički opus koji podrazumijeva teatarski i filmski angažman posebno je obogaćen i u pedagoškom angažmanu kada drži bezbrojne radionice i majstorske kurseve o pozorišnom klaunu, zatim i o bufonu i manipulaciji predmetima. Lee je držala takve radionice od Perua do Katara i ratnog Sarajeva 1994 godine.

Tom posjetom za vrijeme rata u Sarajevu, umjetnički se veže za naše stvaraoce, postaje njihova prijateljica i saradnica, zadržava duhovne i stvaralačke relacije, pa je možemo vidjeti i kao predavačicu, glumicu i rediteljicu u sarajevskim filmskim i pozorišnim produkcijama. Generacije današnjih etabliranih glumaca i glumica, reditelja i redateljica su zahvalni Lee Delong što im je darovala radost klaunovske igre i učinila teatar posebnim mjestom gdje pokazujemo iskrene i istinite emocije. Direkcija Festivala MESS s ponosom dodjeljuje naše najveće priznanje Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Lee Delong."

Nakon svečane ceremonije otvaranja Festivala, te dodjele priznanja, Festival će početi švicarsko- palestinskom predstavom "Metro Gaza".

Više informacija o Festivalu na www.mess.ba