"Occupied Pleasures"
17

Izložba palestinske fotografkinje Tanye Habjouqe otvorena u Historijskom muzeju BiH

L. R.
Izložba palestinske fotografkinje Tanye Habjouqe (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
U sklopu Sarajevo Photography Festivala jučer je u Historijskom muzeju BiH otvorena izložba "Occupied Pleasures" palestinske fotografkinje Tanye Habjouqe.
Riječ je o fotografijama nastalim u Gazi, Zapadnoj obali i Jerusalemu, koje prikazuje sposobnost ljudi da pronađu mala zadovoljstva tokom teških uslova u životu. Za ovaj ciklus fotografija Tanya Habjouqa je osvojila i prestižnu nagradu "World Press Photo".

Također, Habjouqa je na poziv organizatora Sarajevo Photography Festivala doputovala u Sarajevo iz okupiranog Istočnog Jerusalema kako bi prisustvovala izložbi. Osim toga, ona će na ovogodišnjem Sarajevo Photography Festivalu biti i jedna od voditeljica radionice namijenjene za profesionalne fotografe.

Tanya Habjouqa je nagrađivana fotografkinja, umjetnica i edukatorica s obrazovanjem iz oblasti antropologije. Magistrirala je globalne medije i svoje profesionalno djelovanje usmjerila je na Bliski Istok.

Osnivačica je prvog isključivo ženskog kolektiva na Bliskom Istoku "Rawiya" čiji se radovi nalaze u kolekcijama Carnegie Musuem of Art, MFA Boston i Institut Monde du Art jedna je od vodećih glasova u unaprijeđenju dokumentarnih praksi u oblasti fotografije.

Podsjećamo, treće izdanje Sarajevo Photography Festival održava se od 27. maja do 2. juna, a sastoji se od niza izložbi svjetski poznatih autora, predavača i radionica za učesnike iz cijele regije te se održava na sedam različitih lokacija u Sarajevu.