Na Trgu Oslobođenja
48

Izložba španskog muzeja "El Prado na ulicama" otvorena u Sarajevu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Večeras na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović u Sarajevu, Ambasada Španije u BiH otvorila je izložbu "El Prado na ulicama".

Šef za međunarodne odnose muzeja Del Prado Francisco Tardio Beaza istakao je da je izložba, koja je večeras otvorena u Sarajevu, predstavljena prvi put na Balkanu.

"Jedan od projekata upravo otvaramo danas u Sarajevu. Želimo približiti publici i van granica Španije djela koja se nalaze u muzeju. Fotografije su u visokoj rezoluciji. Ova izložba je prvi put na Balkanu, a dosad je bila u zemljama Južne Amerike, Kini i SAD-u", naveo je.

Potom je govorio o primarnoj djelatnosti muzeja te novitetima koje pokušavaju uvesti u muzej.

"Primarni zadatak muzeja je očuvanje zbirki koje imamo te izučavanje i očuvanje samog kvaliteta. To bi nam na neki način bile osnove rada i samog muzeja. Želimo doći do što većeg broja publike, tako da smo prilično prisutni i na društvenim mrežama. Također, želimo očuvati i taj narativ da mi nismo samo klasični muzej već smo moderan i savremen muzej. Pokušavamo uvesti neke novitete, sada pokušavamo raditi s piscima tako što im omogućavamo boravak u muzeju, i do mjesec dana. Oni trebaju da pišu svoje iskustvo boravka u muzeju", naveo je.

Događaj je organiziran u saradnji sa UNESCO-om, Uredom Evropske unije u BiH te Općinom Stari Grad Sarajevo.

"El Prado na ulicama" je projekt koji je započeo 2015. godine, omogućavajući da djela Muzeja Prado zauzmu javne prostore na ulicama različitih gradova širom svijeta. Tako prvi put izložba dolazi na Balkan, posebno u grad Sarajevo.

Postavka od 30 remek-djela velikih majstora španskog slikarstva omogućit će posjetiteljima putovanje kroz različite škole koje čine umjetnički pejzaž stalne kolekcije Muzeja Prado, upoznavanje sa historijom Španije, Evrope i općenito zapadne umjetnosti.