Četiri predstave
0

Kraj septembra u SARTR-u: Evo šta pogledati

N. O.
Foto: Velija Hasanbegović
Foto: Velija Hasanbegović
Septembar prilazi kraju i u Sarajevskom ratnom teatru publika će imati mogućnost pogledati sljedeće predstave: u srijedu, 25.09. predstava "Call me God", u petak, 27.09. predstava "Totovi", "Stotinu malih smrti" igra u subotu, 28.09., a 30.09. će biti izvedena predstava "Bullying Collection".

Predstava "Call me God" je rađena prema tekstu grupe autora Gian Maria Cervo, Marius von Mayenburg, Albert Ostermaier, Rafael Spregelburd, a u režiji Gianluca Iumienta.

Predstava se bavi zastrašujućom, istinitom pričom o dvojici snajperista koji su u jesen 2002. godine terorizirali stanovnike u Washingtonu, D.C., a bosanska verzija ove priče predstavljena je kao brehtovska epska drama, u kojoj pet glumaca ulazi i izlazi iz različitih uloga. Oni nose odjeću svih žrtava, vlastitih progonitelja, očevidaca i samih snajperista. Hrabro, Maja Salkić, Jasenko Pašić, Amila Terzimehić, Alban Ukaj, i Enes Kozličić tumače skoro pedeset različitih likova.

Predstava "Totovi" je groteska sa elementima satire, koju je Ištvan Erkenj, jedan od najpriznatijih mađarskih pisaca 20. veka napisao na osnovu novele "Dobrodošlica za Majora" iz 1966. godine.

Inspirisana je stravičnom, istovremeno besmislenom i uzaludnom, sudbinom mađarskih vojnika na Istočnom frontu januara 1943 i govori o čovjekovoj želji za sigurnošću i slobodom; to je i priča o malom čovjeku koji brani život na koji je navikao. U predstavi igraju Sead Pandur, Davor Sabo, Adnan Kreso, Alisa Čajić, Ana Mia Karić, Snežana Bogićević i Emir Fejzić.

Predstava "Stotinu malih smrti" je nastala prema tekstovima Semezdina Mehmedinovća, a u reziji Jovane Tomić. Uloge ostvaruju Sead Pandur, Amila Terzimehić, Kemal Rizvanović i Nikolina Vujić. U jednoj pozorišnoj večeri publika zajedno sa glumačkim ansamblom će otputovati u egzile i povratke, kontinuitete i diskontinuitete, lomove i ponovna uspostavljanja glavnih likova iz knjiga Semezdina Mehmedinovića.

Predstava "Bullying Collection" govori o problemu vršnjačkog nasilja. Iza dramskog predloška stoje Nejra Babić, Aleš Kurt, Sam Guzman i Ian McWethy, a režiju potpisuje Aleš Kurt. Osam glumaca je kroz niz scena progovorilo o temi o kojoj naše društvo savršeno šuti, o tome kako naše školstvo svoje probleme, neznanje, nesnalaženje i strah, gura pod veseli i šareni bosanski ćilim.

Igraju: Selma Alispahić, Maja Salkić, Ana Mia Karić, Sead Pandur, Jasenko Pašić, Davor Sabo, Adnan Kreso, Vanja Matović. Kupovina ulaznica se vrši preko web stranice ili na blagajni teatra SARTR-a, ili preko platforme karter.ba.