"Her Story"
15

Martina Mlinarević i ambasador SAD-a organizovali izložbu u Ministarstvu vanjskih poslova Češke

V. K.
U Pragu je 24. juna 2024. u povodu Međunarodnog dana žena u diplomatiji, u vrtovima Ministarstva vanjskih poslova Češke otvorena autorska izložba "Her story" u kojoj su kao autori snage udružili ambasadorica Bosne i Hercegovine u Martina Mlinarević i američki ambasador u Češkoj, Bijan Sabet.

Izložbu su pred velikim brojem zvanica, članovima diplomatskog kora i istaknutim licima češkog javnog života otvorili zamjenik ministra vanjskih poslova Češke Republike Eduard Hulicius i pomoćnica ministra za multilateralna pitanja u MVP BiH Aida Hodžić koja je govorila o važnosti i izazovima žena u svijetu diplomatije.

Ambasadorica Mlinarević za ovu je izložbu napisala priče o ženama ambasadoricama akreditiranim u Českoj Republici, o njihovim odrastanjima u raznim dijelovima svijeta, ženskim uzorima, položaju žena u zemljama iz kojih dolaze i svemu što su im u nasljeđe ostavile njihove pretkinje. Američki ambasador Sabet uradio je portrete ambasadorica koje je zatim uz ispisane priče dizajnirala i objedinila Amila Hrustić, poznata bosanskohercegovačka dizajnerica koja živi i radi u Pragu.

Izložba je objavljena i u novom broju Czech and Slovak Leaders magazinu, a u narednim će mjesecima putovati kroz razne gradove Češke Republike.