Brojni eksponati
12

Multimedijalna izložba "Nematerijalna kulturna baština u FBiH" u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Udruženje za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u Umjetničkoj galeriji BiH organizira izložbu pod nazivom "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine" pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prvi put se na jednom mjestu predstavlja nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH. Na ovoj multimedijalnoj izložbi će kroz fotografiju, video materijale i pojedine predmete izrađene različitim tradicionalnim tehnikama s pratećim tekstom biti predstavljeno dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine.

To su: konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevi, običaj košenja u Kupresu, ganga, umijeće izvođenja sevdalinke, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja "u tri" u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Eksponati na izložbi su iz Etnografske zbirke Samostana-duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. Među izlošcima će se moći vidjeti i stara, rukom izrađena, bosanska djevojačka soba koju je izradio Hamdija Kadić (1896 – 1989) iz Konjica poznat po tome da je odbijao koristiti strojeve i namještaj izrađivao ručno. Uz ovu sobu bit će izložena i jedna od najvećih keranih čipki koju je izradila Edina Brka iz Tešnja.

Autor fotografija je Jasmin Fazlagić, a izložbu će postaviti Zvonko Martić

Gosti izložbe su predstavnici lepoglavskog čipkarstva, čipke koja je na UNESCO Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Otvaranje izložbe je 19. juna 2018. u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Na otvaranju sudjeluju izvođači tradicionalnih napjeva s Preliminarne liste Federalnog ministarstva kulture i sporta.