Unikatno djelo
10

Na Ciglanama u Sarajevu uskoro umjetnički eksponat "Čepoćilim"

M.A.
Umjetnički eksponat "Čepoćilim" bit će postavljen u javnom prostoru i to kao stalna postavka na Ciglanama, kod kosog lifta, u ulici Husrefa Redžića. Ovim povodom na ovom mjestu održat će se i konferencija za medije 8. jula s početkom u 14 sati.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo (TZKS) je prepoznala "Čepoćilim", mozaik od PVC čepova sa šarom bosanskog ćilima, kao novu turističku atrakciju Kantona Sarajevo, te je finansirala njegovu stalnu postavku na temu javnog poziva "Poticanje razvoja i unapređivanje/obogaćivanje turističke ponude Kantona Sarajevo, podizanje kvaliteta promocije turističke ponude i poboljšanja imidža Kantona Sarajevo".

U mozaik veličine 3x10 metara uložen je ogroman trud pri izradi koja je trajala preko tri godine, a kako su i sugrađani u tome učestvovali dobio je i svoje mjesto u javnom prostoru.

Udruženje Green Art je organiziralo 30 art eko radionica u kojima je učestvovalo preko 520 građana Sarajeva.

Projekt su podržali Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Ministarstvo kulture i sporta KS, koji su bili uz ovo udruženje od samog početka rada na ovom projektu.

"Čepoćilim" je mozaik sa šarom bosanskog ćilima, kojim se promovira kulturna baština na jedan inovativan način, tj. kroz spoj ekologije i umjetnosti.

On je ujedno i simbol ekološki osviještenog Kantona Sarajevo, primjer kako se može reducirati otpad dajući mu novu upotrebnu vrijednost. U ovom slučaju, ono je sredstvo likovnog izražavanja.

"Dođite i slikajte se ispred 'Čepoćilima' i postavite slike na društvene mreže s oznakom #čepoćilim ili #capcarpet i postanite dio naše galerije portreta", poručili su iz Udruženja Green Art.

Alma Hrasnica Dervišević, akademski grafički dizajner, koja uživa status istaknute slobodne umjetnice, izradila je total dizajn i idejni koncept 'Čepoćilima'.