Sahranjen u Tuzli
45

Na vječni počinak ispraćen Asim Horozić, velika tuga zbog odlaska bh. kompozitora

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Članovi porodice, brojni građani Tuzle te uglednici iz javnog života su na vječni počinak ispratili bh. kompozitora Asima Horozića.

Horozić je preminuo protekle nedjelje, a vijest o njegovom odlasku rastužila je mnoge. On je na vječni počinak ispraćen danas iz Komemorativnog centra u Tuzli, a sahranjen je na mezarju Bukovčić u tom gradu.

Osim članova porodice, na vječni počinak ovog istaknutog kompozitora ispratili su mnogi koji su poštovali njegov lik i djelo.

Imao je 65 godina u trenutku smrti, a svoje posljednje dane života je proveo u bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Komemorativne sjednice osim u Tuzli su održane i u Sarajevu, a tom prilikom se ukazalo na značaj Horozića za bh., ali i regionalnu umjetničku scenu.

Za života, u svojoj izuzetno bogatoj karijeri je komponovao brojne opere počev od "Hasanaginice", potom operu za djecu "Aska i Vuk", "Zmaja od Bosne", kao i operu "Derviš i smrt", prema istoimenom romanu Meše Selimovića.

Također, komponovao je i koncertni stav za klarinet i orkestar "Kapija", posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine. Dodijeljena mu je i Šestoaprilska nagrada za izuzetan doprinos u oblasti kulture i umjetnosti 2021. godine.