Bh. kompozitor
36

U petak posljednji ispraćaj Asima Horozića, komemoracije će biti održane u Sarajevu i Tuzli

A. K.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Asim Horozić preminuo je protekle nedjelje, a posljednji ispraćaj istaknutog bh. kompozitora će biti upriličen u petak. Komemorativne sjednice su najavljene u Tuzli i Sarajevu.

Gradska uprava Tuzle obavijestila je javnost da će ispraćaj i dženaza kompozitora Asima Horozića biti obavljena u petak, 6. oktobra ove godine u vremenu od 14 do 15 sati u Komemorativnom centru u Tuzli, dok je ukop u skladu sa željom porodice planiran na mezarju Moluhe.

"Komemoracija u organizaciji Univerziteta u Tuzli, Srednje muzičke škole u Tuzli i Grada Tuzle održat će se u petak u 11 sati u Narodnom pozorištu u Tuzli. Komemoracija u organizaciji Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, Sarajevske filharmonije, Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu i Bošnjačke zajednice kulture Preporod održat će se naredni četvrtak u 11 sati u Narodnom pozorištu u Sarajevu", naveli su iz Gradske uprave Tuzle.

Kao što je poznato, istaknuti bh. kompozitor preminuo je protekle nedjelje. Imao je 65 godina, a svoje posljednje dane života je proveo u bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Između ostalog, u svojoj izuzetno bogatoj karijeri je komponovao brojne opere počev od "Hasanaginice", potom operu za djecu "Aska i Vuk", "Zmaja od Bosne", kao i operu "Derviš i smrt", prema istoimenom romanu Meše Selimovića.

Također, komponovao je i koncertni stav za klarinet i orkestar "Kapija", posvećen stradanju tuzlanske mladosti 25. maja 1995. godine.

Dodijeljena mu je i Šestoaprilska nagrada za izuzetan doprinos u oblasti kulture i umjetnosti 2021. godine.