Jubilej
9

Narodno pozorište u Mostaru 29. novembra obilježava 70. godina postojanja

E. Lj.
Narodno pozorište u Mostaru 29. novembra obilježava jubilarnih 70 godina postojanja povodom čega će biti upriličen prigodan program.

U 19:15 sati posjetioci će imati priliku u foajeu NPM-a pogledati izložbu autora Emira Spahića, umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Mostar. Izložba obuhvata hronološki raspoređene propagandne materijale, dokumente i fotografije predstava nastalih u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru u periodu 50. i 60. godina.

Nakon izložbe, u 20 sati, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Mostar bit će upriličena izvedba sevdah drame "Što te nema"Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića koja je izazvala ogroman interes javnosti.

Sevdah drama "Što te nema ... " prvi put u historiji na daske koje život znače postavlja priču o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, priču o njegovoj nesretnoj ljubavi sa Ankom Tomlinović, ali o i tadašnjem Mostaru. Predstavu karakteriše izvrsna glumačka postava tri pozorišne kuće, kostimi karakteristični za period u kojem se radnja odvija te sevdah koji se prožima kroz cijelu predstavu i podsjeća nas na duh vremena u kojem je Šantić živio.

U predstavi igraju Bojan Kolopić, Ljiljana Čekić, Ivan Skoko, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Vedran Vilogorac, Šerif Aljić, Elmedin Balalić, Aleksa Krulj, Aljoša Golo, Dino Spahić, Igor Buhovac. Scenografiju potpisuje Dragana Purković Macan, a kostimografiju Ivana Ristić.

Ulaz je besplatan, a preuzimanje ulaznica je moguće na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

Iz Narodnog pozorišta Mostar podsjećaju da je planirani program za petak samo dio aktivnosti koje je ova institucija pripremila u okviru obilježavanja 70. godišnjice postojanja. Također, u tekućoj 2019/2020 sezoni bit će upriličeno još događaja posvećenih ovom jubileju.