Umjetnička galerija BiH
19

Otvorena izložba "Materija - Oblik – Vertikala" mostarskog umjetnika Borisa Orenčuka

E. Lj.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
U Umjetničkoj galeriji BiH večeras je otvorena samostalna izložba skulptura "Materija - Oblik – Vertikala" mladog mostarskog umjetnika Borisa Orenčuka.

Posjetioci Umjetničke galerije BiH imali su priliku vidjeti skulptorski ciklus kojim Orenčuk istražuje potencijal materijala u izgradnji unaprijed određenog oblika – dominantno vertikalne ljudske figure.

Historičarka umjetnosti Ana Filipović rekla je kako se Orenčuk u kontaktu s disolucijom organskog materijala, recidivnim ponavljanjima oslobodio u prostoru u kojem nanovo egzistiraju njegove figure čija konstelacija i izbor prirodnog materijala u izradi s njih uklanjaju sve nepotrebne etikete.

"Ako se uzmu u obzir uvjeti u kojima nastaju djela najproduktivnijih mladih umjetnika u ovoj zemlji, moglo bi se reći da je odnos produktivnosti autora i dostupne infrastrukture obrnuto proporcionalan. Tek napola ironično rekao bih da se ni neke razvijene kulture ne mogu pohvaliti takvim prosjekom. A izložba pred vama sve je samo ne prosječna", rekao je književnik i likovni kritičar Mirko Božić.

Boris Orenčuk je rođen 1989. godine u Mostaru. Magistrirao je 2014. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na Odsjeku kiparstvo kod mentora za praktični rad profesora Mustafe Skopljaka i teoretski rad kod profesora Sadudina Musabegovića. Na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru je 2012. godione završio dodiplomski studiji – Odsjek likovnih umjetnosti smjer kiparstvo u klasi profesora Mustafe Skopljaka. Dobitnik je Rektorove nagrade za postignuti uspjeh i nagrade Fondacije Slipičević iz domene likovnih umjetnosti u gradu Mostaru 2016. Član je Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji (DHLU), Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBIH) i Udruženja likovnih umjetnika Format (ULUF).

Izložba je realizovana u sklopu saradnje s Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg.