Uskoro konkurs
28

Ovo je spisak kriterija za državno sufinansiranje projekata iz kulture

I. Sa.
Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak
Ministrica civilnih poslova BiH Dubravka Bošnjak
Vijeće ministara BiH je donijelo u novom tekstu Odluku o kriterijima za raspored sredstava iz tekućeg granta Sufinansiranje projekata kulture u BiH za razdoblje 2024. - 2026. godine, a prema svemu sudeći, kriteriji će biti isti kao i prošle godine.
Podsjetimo da se radi o grantu od 3.097.000 KM na godišnjoj razini, a sredstva se osiguravaju Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH s pozicije "Tekući tranferi i grantovi" za 2024. godinu, dok će sredstva za 2025. i 2026. godinu biti osigurana zakonima o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za svaku godinu pojedinačno.

Sredstva se raspoređuju za sufinanciranje projekata iz oblasti kulture javnim konkursom u skladu sa kriterijima definiranim ovom odlukom. Minimalni iznos sredstava koji se može rasporediti iz ovog granta iznosi 5.000 KM, a maksimalni do 200.000 KM.

Ministarstvo civilnih poslova objavit će javni konkurs na svojoj službenoj web-stranici. Kada je riječ o samim kriterijima, oni će biti slični kao i prošle godine, uz napomenu da su moguće neke manje izmjene.

Dok se javni konkurs zvanično ne objavi, ovo su prošlogodišnji kriteriji:

a) kvalitet projekta i njegov doprinos razvoju kulture u Bosni i Hercegovini u skladu s prioritetima Strategije kulturne politike u Bosni i Hercegovini kroz:

  1. jačanje kapaciteta kulturnih ustanova;

  2. povećanje učestvovanja u kulturnim aktivnostima;

  3. povećanje pristupa kulturi;

  4. promoviranje kulturnih vrijednosti i aktivnosti;

  5. jačanje sektora kulturnih industrija;

  6. jačanje kapaciteta u oblasti kulturnog turizma;

  1. očuvanje kulturne i historijske baštine u Bosni i Hercegovini i izgradnja potrebne infrastrukture;

  2. promociju kulturnih sadržaja za mlade;

  3. razvoj kulture u Bosni i Hercegovini u skladu sa članom 7. Odluke o kriterijima.

b) finansijski i operativni kapaciteti podnosioca projekta;

c) održivost projekta i projektnih rezultata u periodu nakon završetka projekta;

d) izvodljivost projekta i projektnih aktivnosti, jasna povezanost cilja projekta s projektnim aktivnostima, broj korisnika koji su obuhvaćeni projektom (djeca, mladi, odrasli, ranjive grupe, manjine), afirmiranje i angažman mladih umjetnika i stvaralaca;

e) troškovna efektivnost aktivnosti, odnosno, usklađenost predviđenih troškova sa ukupnim utroškom sredstava projekta i jasna vidljivost traženih sredstava za svaku od planiranih aktivnosti u okviru projekta.

Vrednovanje projekta obavlja se prema kriterijima i bodovima navedenim u Evaluacionom obrascu koji je sastavni dio Odluke o kriterijima, a koji obuhvataju:

a) tematske kriterije

b) relevantnost projekta

c) finansijske i operativne kapacitete podnosioca projekta

d) održivost aktivnosti i ciljeva

e) preporuke.