Baščaršijske noći
2

Poetsko-muzičko veče ''Ptice kao mi - Adam Subašić i prijatelji" u utorak u BKC-u

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
Festival Baščaršijske noći predstavlja poetsko-muzičko veče ''Ptice kao mi - Adam Subašić i prijatelji” koje će se održati u utorak, 2. jula u 20 sati u atriju sarajevskog BKC-a.

Adam Subašić, po obrazovanju inžinjer, a po duhovnom usmjerenju i životnom usudu pjesnik, "pisac-antinobelovac" i muzičar, nekadašnji je član grupe “Kongres”, koja je albumom objavljenim 1984. godine ostvarila velik uticaj na tadašnju muzičku scenu Sarajeva, ali i bivše Jugoslavije. Autor je kompozicija za djecu na albumu “Slatki snježni voz” iz 1989. godine. Iza sebe ima objavljenih devet knjiga poezije i proze.

Program će biti koncipiran u dva djela, u prvom dijelu će biti biti predstavljene tri knjige poezije, dok će u nastavku biti izveden muzički program pod nazivom “Zarjavele trobente - 40 godina kasnije”.

U programu učestvuju: Ahmed Burić, muzičar, novinar i pisac, Emina-Minka Muftić, glumica, zatim Senad Bostandžić, muzičar, te prof. dr. Zlatko Hadžidedić, pisac i politolog.

Program će moderirati književnik Velid Bajramović.

Specijalni gosti: Zoran Predin, muzičar i pisac (Slovenija), Ognjen Tvrtković, muzički kritičar i novinar, autor Adam Subašić, pisac i muzičar.

Zbirka poezije Adama Subašića ''Ptice kao mi'' u izdanju kuće „Sinopsis“ iz Sarajeva, deveto je po redu književno djelo ovog pjesnika i prozaiste. Pjesnik kroz stihove svoje knjige postavlja temeljna pitanja, kao što su pozicija književnosti i pjesnika, domovine, ljubavi prema ljudskim bićima i ljubavi prema Bogu, nepravdi, zločinu, smislu ljudskog trajanja. Svako novo čitanje knjige mogućnost je upoznavanja ne samo autora i njegovog spisateljskog rada nego i samih sebe.