Impresivna galerija
19

Pogledajte fantastične prizore Festivalskog trga iz zraka tokom otvorenja SFF-a

I. B.
Nevjerovatni prizori Festivalskog trga iz zraka (Foto: D. S./Klix.ba)
Nevjerovatni prizori Festivalskog trga iz zraka (Foto: D. S./Klix.ba)
Svega nekoliko trenutaka od zvaničnog otvorenja 28. Sarajevo Film Festivala, na kultnoj lokaciji ispred Narodnog pozorišta okupile su se brojne filmske zvijezde, građani i posjetitelji. Prizori koji smo zabilježili iz zraka su nevjerovatni.

Sarajevo je zablistalo uoči osmodnevne filmske magije koja je počela večeras, a trajat će do 19. augusta.

Na Festivalskom trgu postavljen je crveni tepih kojim će sljedećih dana šetati brojne zvijezde regionalne i svjetske filmske scene, a koje će svakodnevno pratiti na hiljade posjetitelja.

Prije nego će zvanično početi 28. izdanje Sarajevo Film Festivala, na Festivalskom trgu upriličen je gala prijem dobrodošlice gdje su se okupili brojni gosti ovogodišnjeg festivala.

Tu su, između ostalog, prisustvovali bh. oskarovac Danis Tanović, srbijanski glumac Milan Marić, hrvatska rediteljica Antoneta Alamat Kusijanović, glumica Nadine Mićić, reditelj Sebastian Meise.

Među gostima koji su stigli na koktel dobrodošlice bio je i bivši direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra, na čije je mjesto ranije ove godine stigao Jovan Marjanović.

Događajem su dominirali i političari, između ostalog gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, predsjednik stranke Narod i pravda Dino Konaković koji je stigao sa suprugom Dalijom, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler, premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Na festivalu će, podsjetimo, biti prikazano preko 220 filmova, od čega je 51 premijera iz naše regije. Film kojim je otvoren festival je onaj švedskog Rubena Östlunda "Trougao tuge", dok će završne večeri biti održana svjetska premijera filma Pjera Žalice "Praznik rada", koji će ujedno i zatvoriti ovogodišnji festival.

SFF