30. Oktobra
0

Poseban program uoči zatvaranja izložbe iz Splita u knjižari Buybook u Sarajevu

A. Ć.
Uoči zatvaranja izložbe "Nomad movie art- filmski klasici očima hrvatskih autora" bit će postavljene u dvorištu knjižare Buybook u Radićevoj ulici u Sarajevu, u srijedu, 30. oktobra u 19 sati.

Na ovom programu uoči zatvaranja izložbe, u dvorištu knjižare Buybook publici će se obratiti Mirela Jusupović, voditeljica Split Nomad Galleryje i gostujući dizajneri čija su djela predstavljena na izložbi.

Izložba "Nomad movie art - filmski klasici očima hrvatskih autora" otvorena je u sklopu Festivala u Centru za vrijeme ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala i ovo će biti posljednja prilika publici da posjeti u Sarajevu ovu gostujuću izložbu iz Splita.

Plakati
Plakati

Split Nomad Gallery, pop-up art galerija sa sjedištem u Splitu, ovom izložbom ostvaruje svoj nomadski iskorak, predstavljajući prvi put radove izvan granica Hrvatske. Radi se o izložbi koja dizajnerima, ilustratorima i kreativcima pruža potpunu slobodu da interpretiraju filmske klasike kroz različite medije poput fotografije, ilustracije, grafičkog dizajna i tipografije.

Izložba obuhvata kultne filmske klasike različitih žanrova, čija se raznolikost ogleda u svim radovima.

Izložba uključuje i radove osam studenata sa Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu - DVK.

Publika u dvorištu knjižare Buybook ima priliku vidjeti 42 interpretacije filmskih klasika u format filmskog plakata nastalih u saradnji s 35 autora, uključujući studente s Umjetničke akademije u Splitu. Među autorima se nalaze Studio Šesnić & Turković koji istražuju romantičnu magiju filma "Casablanca" (1942.), Mate Žaje sa uzbudljivom atmosferom Hitchcockovog "To Catch a Thief" (1955.) i Vanje Cuculića koji interpretira nostalgičan šarm Wylerovog "Roman Holiday" (1953.).

Izložba ima za cilj otvoriti alternativni prostor umjetničkog izražaja za sve generacije umjetnika i publike. Ovo je idealna prilika za ljubitelje umjetnosti da se bolje upoznaju s radom Split Nomad Gallery i njenim autorima. Autori se ove godine druže i sa studentima Grafičkog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, što predstavlja početak konkretne suradnje talentiranih mladih umjetnika iz Sarajeva i Splita.