U bašti Buybooka
1

Međunarodni književni festival Bookstan će biti otvoren koncertom Zorana Predina

I. S.
Međunarodni književni festival Bookstan će biti otvoren u sarajevskoj knjižari Bubyook 3. jula s početkom u 21 sat biti otvoren koncertom Zorana Predina.

Festival se ove godine održava pod temom "Zarjavele trobente".

"Zarjavele trobente s svojo glasbo, / da jo zbudijo, da jo zbudijo. - bez obzira da li ove riječi izgovarate u ritmu ili vam je dotična pjesma grupe Kongres (u izvedbi Zorana Predina) potpuno nepoznata, njenim zahrđalim trubama, glasnicima iz prošlog vremena, postavljamo centralna pitanja 9. izdanja Međunarodnog festivala književnosti Bookstan: Kakvi narativi imaju moć postati kulturnim naslijeđem?

Na koji način književni glasovi bivaju odjekom vlastite generacije, ali duh njenog vremena transcendiraju u ideal koji nije sebično, nostalgično vezan za jedno vrijeme i prostor, već bremenit istinom za generacije koje dolaze? Šta je sa narativima koji ostaju zatočeni u svojoj generaciji - kakvo značenje imaju izvan nje?", rekla je izvršna direktorica festivala Lamija Milišić.

Upravo će Zoran Predin, slovenski muzičar, književnik, tekstopisac, i nekadašnji vođa kultnog rock sastava Lačni Franz pred sarajevskom publikom izvesti neke od najvećih muzičkih hitova.

Festival će svečano biti zatvoren u subotu, 6. jula, u 21 sat u Domu Mladih koncertom Damira Imamovića. Tom prilikom Imamović će predstaviti svoj novi album koji je objavila čuvena američka izdavačka kuća Smithsonian Folkways i koji je svojevrsni soundtrack za novu knjigu Aleksandra Hemona koja će također biti predstavljena na Bookstanu.

Damirov bend činit će Ivana Đurić (violina), Nenad Kovačić (perkusije) i Ivan Mihajlović (bas). Specijalni gost na koncertu bit će i sam Aleksandar Hemon. Karte za svečano zatvaranje festivala dostupne za kupovinu po cijeni od 20 KM u knjižari Buybook od 1. do 6. jula. Kupovinom novog Hemonovog romana "Bejturan i ruža" u tom periodu karta je besplatna.