Režija Selme Alispahić
0

Predstava "Gidionov čvor" gostuje na FIAT Festivalu u Podgorici

I. S.
Predstava "Gidionov čvor", projekt realizovan u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja Intermezzo, na početku nove umjetničke sezone 2024/2025. gostuje na Festivalu internacionalnog alternativnog teatra - FIAT.

Ovo je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Crnoj Gori i regiji. "Gidionov čvor" se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja.

Predstava je do sada izvedena u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Trebinju, Banja Luci, Foči, Travniku, Visoko, Janja, Kladanj, Brčko, Konjic, Bihać, Kakanj a važno je spomenuti gostovanje u Rijecu na 29. festivalu malih scena, gdje je Gidionov čvor osvojio nagradu publike, te nagradu publike na Međunarodnom festivalu MESS.

Pored gostovanja na FIAT Festivalu, "Gidionov čvor" gostuje 17.septembra u Tuzli, 18. septembra u Mostaru te 15.oktobra na SKUPI Festivalu u Skoplju. Publika u Sarajevu će imati priliku gledati "Gidionov čvor" na sceni Pozorišta mladih Sarajevo 26. i 27. septembra sa početkom u 20 sati.

U predstavi "Gidionov čvor" igraju: Selma Alispahić i Helena Vuković. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić. Sve aktivnosti J.U. MES možete pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS te na web stranici Festivala MESS.