Ne propustite
0

Premijera komične opere "Figarov pir" 28. juna u Narodnom pozorištu Sarajevo

L. R.
Konferencija za medije povodom premijere opere "Figarov pir" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Konferencija za medije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Komičnu operu "Figarov pir" kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. juna s početkom u 19:30 sati.

Nakon 1950., 1974., 1984. te 2003. godine opera "Figarov pir" peti put će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Direktor Opere Narodnog pozorišta Leonardo Šarić istekao je da je Opera Narodnog pozorišta imala uspješnu sezonu, zahvalio se autorskom timu, umjetnicama i umjetnicima koji su iznijeli ovaj projekat, je naglasio da je "Figarov pir" jedna od najzahtjevnijih operskih klasika.

Dirigentica Ana Zorana Brajović naglasila je da je uživala u čitavom procesu rada, te da je sa osamnaest godina prvi put dirigovala upravo Mozartovu "Čarobnu frulu". Kuriozitet je da će maestra Brajović dirigovati i svirati čembalo u operi "Figarov pir".

"Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen", navodi reditelj Lemo.

"Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima 'God save the Queen' od Sex Pistolsa", objašnjava Lemo.

"U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene", dodao je.

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović.

Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Mihailo Šljivić, Adelisa Saračević/ Amila Ravkić/Hanadi Karić, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac- Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, a dizajner svjetla Moamer Šaković.

Prvo reprizno izvođenje očekuje nas u subotu, 29. juna sa početkom u 19:30 sati, koje će sarajevskoj publici pokloniti, ograničen broj ulaznica, Audi Bosna i Hercegovina. Tim povodom na konferenciji za medije obratio se Miran Stambol, brend menadžer Audi Bosna i Hercegovina.

"Uzbuđeni smo što okupljamo zajednicu na večeri umjetničke izvrsnosti. Naše partnerstvo s Narodnim pozorištem Sarajevo bilo je putovanje u kojem smo slavili i promovisali kulturu, a ova posebna izvedba je naš način da se zahvalimo zajednici koja je pokazala ogromnu podršku i ljubav prema umjetnosti", rekao je Stambol.

Naglasio je da će Audi Bosna i Hercegovina nastaviti uspješnu saradnju sa Narodnim pozorištem Sarajevo.