U Memorijalnom centru
266

Promocija knjige "Bitka za Bosansku Krupu" Seada Jusića održana u Sarajevu

L. R.
Autor knjige "Bitka za Bosansku Krupu" Sead Jusić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Autor knjige "Bitka za Bosansku Krupu" Sead Jusić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Promocija knjige "Bitka za Bosansku Krupu" autora Seada Jusića održana je večeras u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra u Sarajevu.

Promocija je dio manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine Igman 2024 - Od Dana nezavisnosti do Dana državnosti", o samom djelu govorili su: akademik Džemal Najetović, profesor Alen Kalajdžija i profesor Selmo Cikotić.

"Glavna poruke moje knjige je da imamo svoje heroje odnosno to je moj glavni nijet da argumentirano i dokumentirano ostavim svjedočanstvo generacijama koje dolaze o ljudima s kojima se itekako imaju razloga ponositi i identificirati. Jednostavno s ljudima koje svako nadahnuće za bilo koji posao može biti od iznimne koristi. Naime, kada mladi ljudi čitaju kako je radio Izet Nanić, kako je radio Mirsad Crnkić, komadanti 505. bužimske brigade i svi drugi heroji oslobodilačkog rata, ali i svi drugi koji nisu zabilježeni, kako su rješavali određena pitanja i s kakvom su odlučnošću ušli da brane ono što je čovjeku najsvetije u životu, onda će sigurno pronalaziti snagu za svoje trenutne, ali i buduće izazove koji su u svakom trenutku i svakoj generaciji neminovne", poručio je Sead Jusić.

Ova knjiga nije samo historijski zapis, već i duboko emotivno svjedočanstvo o hrabrosti i odlučnosti branitelja Bosanske Krupe, pružajući jedinstven uvid u jedan od ključnih trenutaka moderne historije Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i profesor Selmo Cikotić, koji je rekao nešto više o značaju ove knjige.

"Suštinska vrijednost ove knjige i sličnih knjiga vidimo u tome što autentični autori, učesnici oslobodilačkog rata u RBiH, pišu našu vlastitu historiju, uvažavajući činjenice i istine, imaju objektivan pristup i pišu je u korist BiH i onih, koji se bore protiv BiH, bez ikakve štete. To što se, eventualno, agresori na BiH pronađu prozvanim je problem vrijednosti za koje se bore i ciljeva koje imaju. Ovo je knjiga o drugima, autor Jusić nije pisao o sebi, on je pisao o hrabrim borcima, prije svega Bužima, ali i cijele Krajine. To je jedna fascinantna priča o hrabrosti i požrtvovanosti, ali i mudrosti, dobroj organizaciji i vrhunskoj domišljatosti boraca, koji su uspjeli u različitim bitkama da pobjeđuju višestruko moćnije protivinike u pogledu brojnosti, kvaliteta naoružanja, obima, borbene tehnike koje su imali na raspolaganju. Ovakvi tekstovi su ohrabrenje za sve one, koji se bore ne samo za BiH, već i za prave ljudske vrijednosti", rekao je Cikotić.

Autor knjige, Sead Jusić, rođen u Bosanskoj Krupi, istaknuti je vojni i društveni dužnosnik s bogatom karijerom u službi domovine. Tokom agresije na BiH, kao rezervni oficir JNA, a nakon pogibije Izeta Nanića preuzeo je vođenje 505. bužimske brigade.

Od 2016. godine obavljao je dužnost zamjenika ministra odbrane BiH. Njegova posvećenost očuvanju historije ogleda se u dugogodišnjem angažmanu na istraživanju ratnih događaja, pisanju knjiga i analizi historijskih činjenica, čime nastavlja doprinositi očuvanju i razumijevanju bogate ratne prošlosti Bosne i Hercegovine.