Bogat sadržaj
0

Prva godišnjica otvorenja Europe House u Sarajevu: Više od 220 događaja i 23.000 posjetilaca

I. S.
Europe House u Sarajevu je na današnji dan prije godinu dana otvorila svoja vrata javnosti i od tada je ugostila više od 220 događaja i 23.000 posjetilaca.

Smještena u srcu grada, Europe House je brzo postala važan prostor za kulturnu saradnju, osnaživanje mladih i promociju EU budućnosti Bosne i Hercegovine.

Tokom protekle godine Europe House je bila mjesto održavanja izložbi, diskusija i radionica, okupljajući umjetnike, mislioce i aktiviste. Europe House je predstavila radove nekih od najistaknutijih domaćih i međunarodnih umjetnika, uključujući poznatog slikara Safeta Zeca, kao i intrigantnu konceptualnu izložbu Između četiri zida koja dekonstruira nasilje nad ženama Aide Redžepagić i Kristine Ljevak Bajramović.

Europe House je također bila i zvanična festivalska lokacija, mjesto okupljanja, prikazivanja filmova i radionica za mlade tokom 30. Sarajevo Film Festivala. U prostorijama Europe House su se obilježili počeci i okončanja niza projekata koje finansira Evropska unija s ciljem podrške napretku zemlje na njenom putu ka članstvu u EU.

Također, uz inicijative kao što je Književni klub Europe House i saradnja sa Bibliotekom Sarajeva, nastavlja se podsticati dublje razumijevanje raznolikog naslijeđa našeg kontinenta. U Europe House se do sada razgovaralo o raznim temama, od mentalnog zdravlja do zaštite životne sredine i osnaživanja žena. U partnerstvu sa ambasadama zemalja članica EU u BiH, njihovim kulturnim institutima i lokalnim organizacijama, Europe House je stvorila prostor građanima za razvijanje vještina i ideja koje će oblikovati budućnost.

Ambasador Luigi Soreca, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je svoj mandat započeo 1. septembra ove godine, izrazio je oduševljenje onim što slijedi:

"Drago mi je vidjeti da se Europe House čvrsto etablirala kao prostor za dijalog, saradnju i razmjenu u Sarajevu. Bilo mi je drago što sam već imao priliku učestvovati u veoma živahnoj poslavi Evropskog dana jezika, a također sam posjetio i izložbu “Moving stories” fokusiranu na migracije. Radujem se brojnim zanimljivim aktivnostima koje predstoje, a posebno zajedničkom obilježavanju Dana Evrope i uvjeren sam da će Europe House nastaviti inspirisati i osnaživati."

Za više informacija o aktivnostima Europe House posjetite europehouse.ba.