Večeras ispred NPS
74

Rade Šerbedžija pred koncert u Sarajevu: Vraćaju mi se sjećanja, jednu pjesmu od onda ne pjevam

N. O.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Rade Šerbedžija večeras će s grupom Zapadni kolodvor nastupiti u Sarajevu u okviru programa Kultura na ulice Narodnog pozorišta, a pred sam nastup govorio je za medije te se prisjetio "onog vremena" i dolazaka u Sarajevo, a osvrnuo se i na poruke koje nastoji prenijeti.

Na samom početku obraćanja najavio je da posjetitelje na Pozorišnom trgu večeras očekuju "stare i nove pjesme, poezija, druženje i interakcija s publikom" koje, kako kaže, uvijek mora biti.

"Lijepo mi je uvijek kad dođem u Sarajevo i to zna i moja publika koja me očekuje. Sarajevo uvijek ima još jednu dodatnu dimenziju kod svih nas koji se bavimo umjetnošću. Ja bar tako mislim i osjećam. Tako da su to opet nekako posebni koncerti", poručio je Šerbedžija pred večerašnji nastup.

Komentarišući repertoar, kazao je da s grupom Zapadni kolodvor ima listu od 100 pjesama koje mogu izvoditi, ali da voli mijenjati.

"Na probi prođemo jednom, ako nismo svirali tri godine, a meni se baš svira to. Uvijek promijenim malo, jučer sam u Tuzli imao jedan program, a danas ću opet malo promijeniti", kazao je.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Uzevši u obzir da je jutros posjetio ruševine kultnog restorana Osmice na Trebeviću, osvrnuo se i na to vrijeme.

"Vraćaju mi se sjećanja. Nisam bio od '90. i '91. kad smo Kemo, Dačo i ja stalno dolazili tu. Dolazili su ljudi iz Beograda i Zagreba, nekako da pravimo neku dobru energiju. 'Samo da rata ne bude'. Tada je ona moja pjesma bila jako popularna pa se gotovo svako veče sarajevski dnevnik odjavljivao pjesmom - 'Neću protiv druga svog', ali to je istina bila. Od onda je više ne pjevam, jer me stid, a bila je ta poruka i želja da se zaustavi neka opasnost. Nažalost, niko ko je bio dobre volje nije uspio da zaustavi rat", ispričao je Šerbedžija.

Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba

Naglasio je kako svi dobro znaju šta se dešavalo, a da je i tad i danas želio da svojom umjetnošću "stvara pozitivnu energiju i pozitivne poruke".

"Da unatoč svemu treba se truditi i graditi bolji svijet. Teško je, naročito osjetljivim ljudima. Moja žena Lenka ne može da spava, zbog Ukrajine i Gaze. Užasan je svijet u kojem živimo", kaže Rade.

Za kraj napomenuo je koliko je važno biti angažiran u tom smislu: "Mislim da je važno biti angažiran, moj koncert i pjesme imaju istu tu dramaturgiju. Ima veselja, zezanja, tužnih stvari i opet ima neka poruka koju svaki čovjek koji se bavi umjetnošću danas mora da poruči svijetu - da pokušamo biti bolji ljudi".