Ratna tematika
41

Roman "Deseta vrata pakla" Rezaka Hukanovića promovisan u Goraždu

E. A.
U Goraždu je promovisan autobiografski roman bh. književnika Rezaka Hukanovića "Deseta vrata pakla".

Roman koji je do danas preveden na nekoliko svjetskih jezika svjedočanstvo je o zločinima počinjenim u logorima smrti Omarska i Manjača tokom 1992. godine. Hukanović koji je je član Društva pisaca Bosne i Hercegovine objavio je desetak knjiga, a akter je brojnih dokumentarnih filmova koji tretiraju tematiku logora za Bošnjake i Hrvate u ratnim godinama u Bosni i Hercegovini.

"Knjiga je spomenik svim tim stradalnicima logora, napravljen od najtvrđeg mermera i usađen u moje srce. Ponosan sam na te ljude, jer pored svih tih užasnih patnji, nisam nikad čuo da je neko molio ili plakao. A gledao sam kada sin umire na rukama ocu ili kada otac umire u rukama sina", kazao je Hukanović tokom promocije.

Bosanskohercegovački književnik Hadžem Hajdarević ističe kako je knjiga velika strašna istina koja govori o vremenu besčašća, u vrijeme agresorskog rata u BiH

"Rezak Hukanović piše o vlastitom iskustvu logora Omarska i Manjača, svojevrsnim fabrikama smrti. Ovakva djela treba da pročitamo da bi ovu svoju preveliku akumulaciju prošlosti koju posjedujemo iz raznih domena, bilo kroz vlastita iskustva ili priče svojih roditelja, mogli na pravi način kanalisati, arhivirati i povezivati u svojoj vlastitoj svijesti i pretvoriti u neku vrstu važnog kapitala. Mi govorimo često o kulturi sjećanja, ali ona ima smisla ukoliko garantira neku sigurniju, pouzdaniju budućnost, da se zlo kojem su ovi prostori i ljudi bili izloženi, nikada više ne ponovi. Ili bar da se na kvalitetan način odupremo zlu, prepoznavajući ga u njegovom punom kapacitetu u pravo vrijeme", poručio je Hajdarević.

Promociju je organizirao goraždanski Preporod u prostoru Islamskog kulturnog centra.