Tekst Davora Špišića
21

Selma Alispahić je dio glumačke ekipe predstave "Žena himna" koju režira Robert Raponja

I. S.
Foto: regionalexpress.hr
Foto: regionalexpress.hr
Selma Alispahić, prvakinja Drame Sarajevskog ratnog teatra, dio je glumačke ekipe predstave "Žena himna", koja je nastala prema tekstu Davora Špišića, a u režiji Roberta Raponje.

Predstava govori o spisateljici Pauli Preradović, autorici austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli.

U njenoj se biografiji prelamaju epohe 19. i 20. stoljeća - raspad austrougarskog carstva, dva velika svjetska rata i poslijeratno beznađe pedesetih godina u Austriji pozadina su ispred koje se odvija njena burna intimna povijest kao žene i kao umjetnice.

"Smatram da smo napravili dostojanstvenu predstavu koju život Paule Preradović zaslužuje. Davor Špišić nije u prvi plan stavio historijske činjenice. Bolna je to priča o identitetu i sudbini, ali i osnažujuća priča o ženi koja svojim specifičnim razumijevanjem svijeta nije željela biti zaboravljena priča o kulturi ovih prostora. Priča je to i o patriotizmu, ali koji se isključivo poziva na bogatstvo različitosti", rekla je Alispahić.

Osim nje, u predstavi igraju i Monika Duvnjak, Anita Schmidt, Katica Šubarić i Lara Živolić. Predstava je nastala u produkciji Teatra Fort Forno iz Bala uz partnerstvo Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, Udruženja Intermezzo iz Sarajeva i Austrijskog kulturnog foruma.

Za muziku je zadužena Antonija Pacek. Kostimografkinja je Desanka Janković, scenografkinja Jasmina Pacek, oblikovanje svjetla potpisuje Anđela Kusić, asistent redatelja je Davor Tarbuk, umjetnički savjetnik Dragan Komadina, a producentica je Jasminka Mesarić.

Bit će premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u petak, 28. juna 2024. godine s početkom u 21 sat.