Prvakinja bh. glumišta
23

Selma Alispahić nagrađena na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta i Skupi festivalu

I. S.
Fotro: Sanela Babić
Fotro: Sanela Babić
Prvakinja bh. glumišta Selma Alispahić osvojila je nagrade na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH i Internacionalnom teatarskom festivalu Skupi u Skoplju.

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH dobila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u predstavi "Žena himna" u režiji Roberta Raponje, po tekstu Davora Špišića. U žiriji su bili Dubravka Crnojević Carić, Slobodan Unkovski i Osman Arslanagić.

"Selma Alispahić igra ulogu Majke/Oca u predstavi 'Žena himna', u režiji Roberta Raponje a po tekstu Davora Špišića. I sama je uloga zanimljivo označena: ona je u isto vrijeme i Otac i Majka, ona je osoba koja nosi raznolike mogućnosti, emocije, karaktere, koji su produkt kulture i civilizacije koju živimo", navedeno je u obrazloženju.

Također je navedeno da se Alispahić brzo, snažno i znalački, premješta iz jednog stanja svijesti u drugo, iz jednog tipa diskursa u drugi, iz jednog od njezinih mogućih emotivnih i inih tijela u drugo.

"Sve to čini suvereno, čvrsto, uzemljeno. Njezina je glumačka zrelost vidljiva i u svijesti o privilegiranoj poziciji bivanja na sceni - jer ovo je glumica koja koristi svaki djelić sekunde za još jedan novi premaz na roli koju gradi", napisano je.

Na Skupi festivalu u Skoplju dobila je nagradu Luran Ahmeti za najbolji glumački utisak zahvaljujući predstavi "Gidionov čvor". Za istu predstavu nagrađena je i Helena Vuković.

"Gidionov čvor" se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Ekipa predstave obraća se svima sa željom da potakne čitavu zajednicu, roditelje i prosvjetne radnike da se ozbiljnije pozabave problemom vršnjačkog nasilja.