Bogat program
0

Šta vas očekuje na Balet Festu koji se održava od 18. do 28. septembra

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ovogodišnji Balet Fest, koji će trajati od 18. do 28. septembra, najavljen je na press konferenciji održanoj u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Za dan otvaranja, 18. septembra, planirana je izložba o festivalu u Galeriji Novi Hram a za 20. septembar konferencija o budućnosti baletskog obrazovanja.

Tokom festivala će biti izvedene baletne predstave "Carmen", "Bolero", "Palčica" i druge te su predviđene večeri klasičnog baleta i modernog plesa. 

Planirani su, među brojnim drugim događajima, gala baletsko veče u Narodnom pozorištu, odnosno nastup baletnih prvaka i solista Evrope i regiona.

Ovo izdanje podudara se s petnaestogodišnjicom Balet Festa pa je direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić čestitao umjetničkoj direktorici Edini Papo zbog ustrajnog zalaganja da ovaj festival, jedinstven u regionu, opstane i to u vrijeme kad se realizatori i dugovječnijih festivala suočavaju s neizvjesnošću hoće li biti moguće održati ih naredne godine.

Mustafić posebno ističe najavljeno stoto izvođenje baletne predstave "Palčica", što je podvig na koji autori i svi koji učestvuju u realizaciji moraju biti ponosni.

Balet Fest on smatra anđelom čuvarem koji bdije nad baletnom produkcijom i u vremenu krupnih izazova za umjetnost i kulturu. U proteklih 15 godina je festival pokazao na sceni različite baletne škole i stilove i stoga je po Mustafićevom mišljenju, referentan da bi se ljubitelji iz novih generacija posvetili ovoj vrsti umjetnosti.

Edina Papo, najavljujući i za ovogodišnje izdanje nastupe i gostovanja vrhunskih umjetnika, rekla je da tokom jedne od programskih aktivnosti realizatori žele poručiti da bez podmlatka, odnosno školovanja novih naraštaja baletnih umjetnika, neće biti ni baleta u pravom smislu. U aktuelnim prilikama, festivalskim načinom održava se evropski, svjetski, bosanskohercegovački i regionalni nivo baletne umjetnosti, dodala je.

Od osnivanja Balet Festa, izvedeno je 70 predstava pred otprilike 25.000 gledalaca, priređeno 13 izložbi o umjetnicima baleta, održane radionice o zaljubljenicima u ovu umjetnost, rađeno je na inkluziji, s djecom i omladinom s posebnim potrebama, rekla je također umjetnička direktorica,  zahvaljujući svima koji su podržali Balet Fest i naglašavajući da ovaj događaj na visokoprofesionalnom nivou ne bi bio moguć bez podrške Narodnog pozorišta.