U Kamernom teatru 55
0

U okviru 64. MESS-a: Predstavljen program drugog izdanja "Dramadžiluka"

L. R.
Foto: Press
Foto: Press
U prostorijama galerije Gabrijel u Kamernom teatru 55 danas je predstavljen program ovogodišnjeg izdanja "Dramadžiluka".
Ovo će biti drugo izdanje "Dramadžiluka", programa koji za cilj ima promovisanje dramskih pisaca i recentnih dramskih tekstova kao jednog od najbitnijih segmenata teatra te davanje prostora mladim autorima i autoricama da predstave svoj rad.

"I ovogodišnji 'Dramadžiluk' je dokaz da postoji neotkrivena riznica dramskih tekstova. Postaje sve teže odlučiti se između desetina prispjelih drama, koje na našu radost, pristižu iz svih dijelova svijeta. Naravno, i ovaj put smo, prije svega, željeli pozorišnoj publici približiti ono što pišu domaći autori. Naša odluka je da ne namećemo bilo kakve kalupe, da ne favoriziramo određene teme, niti poetike, uživali smo u različitosti", pojašnjava selektor programa, Almir Imširević.

"Prošle godine se 'Dramadžiluk' pokazao kao pun pogodak i definitivno segment teatarskog festivala koji je nedostajao. Bez dramskog teksta nema ni predstave, zato je od izuzetne važnosti da damo prostor mladim autoricama i autorima da predstave svoje radove, iz kojih jednog dana se možda izrode fenomenalne predstave na teatarskim repertoarima", ističe Nihad Kreševljaković, direktor festivala MESS.

Kao i prošle godine, domaćin "Dramadžiluka" je Kamerni teatar 55.

"Raduje nas činjenica da i ove godine sarađujemo sa MESS-om. Saradnja je prirodna, jer je osnivač Kamernog teatra 55 i MESS-a Jurislav Korenić. Predstava 'Malograđanska svadba' je uvrštena u selekciju ovogodišnjeg festivala te nam je izuzetna čast da i pored programa 'Dramadžiluka' koji ćemo ugostiti, imamo i ove godine predstavu Kamernog teatra na festivalu", pojašnjava direktor Kamernog teatra 55 Senad Alihodžić.

Na ovogodišnjem "Dramadžiluku", koji se održava od 5. do 12. oktobra, bit će upriličeno scensko čitanje četiri dramska teksta iz: Bosne i Hercegovine ("Tamo gdje ne idemo" Adnana Lugonića), Hrvatske ("Autogram za Milicu" Mate Matišića), Norveške ("Burnt Toast" Trinie Falch) i Amerike/BiH ("Čovjek u mraku" Paula Austera; dramaturgija i dramatizacija Almira Imširevića). Jedan od autora je i bosanskohercegovačkih dramaturg i pisac Adnan Lugonić.

"Drama 'Tamo gdje ne idemo' je nastala 2020. godine u jeku prvog vala COVID-a 19 i sadrži sve ono što je većina nas osjećala - anksioznost, tjeskobu, strah od propasti svijeta kakav smo poznavali te paralelno s tim potrebu da za bliskošću, intimom, razumijevanjem, riječima utjehe. Radujem se što će, četiri godine nakon što je napisana, drama konačno dobiti priliku da bude javno izvedena u sklopu 'Dramadžiluka', na ovogodišnjem Internacionalnom teatarskom festivalu MESS. Ideja i koncepcija 'Dramadžiluka' izuzetno je važna za nas dramske pisce i spisateljice jer na taj način domaći dramski tekstovi bivaju vidljivi i dobiju priliku komunicirati s publikom", ističe Lugonić.

Kompletan program festivala možete pogledati na web stranici www.mess.ba.