Kultura na ulice
75

U petak otvaranje 8. Međunarodnog festivala folklora za djecu i mlade "Čuvari tradicije"

N. C.
Sarajevo će u petak 2. augusta sa početkom u 20:00 sati, biti prijestolnica i centar tradicionalnih zbivanja, okićen igrom i pjesmom preko petstotina učesnika koji će u Domu kulture Ilidža – Kino Igman pokazati svu raskoš folklorne tradicije.

Međunarodni festival folklora za djecu i mlade "Čuvari tradicije" će se ove godine po prvi put realizovati u sklopu projekta Narodnog pozorišta Sarajevo "Kultura na ulice 2024!", što projektu daje dodatnu vrijednost.

Na ovogodišnjem festivalu predstavit će se učesnici iz osam zemalja i to: Albanije, Crne Gore, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunije i Bosne u Hercegovine koji će pored koncerta imati priliku da kroz kulturnu šetnju, kao aktivnost festivala obiđu i kulturno-historijske znamenitosti i turističke ljepote našeg glavnog grada.

"Ovo je projekat kojim želimo ojačati međunarodnu kulturnu saradnju, otvoriti vrata i puteve za uzvratne posjete i razmjenu učesnika u budućnosti. Također, projektom želimo podstaći djecu i mlade na njegovanje, očuvanje i promociju tradicije i drugih vrijednosti naše domovine i zemalja učesnica, razvijanje novih prijateljstva među samim učesnicima, te tako stvoriti neraskidiv lanac prijateljstva, mira i tolerancije za bolju i ljepšu budućnost", naveli su iz Udruženja za očuvanje tradicije i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva "BAŠLIJA" Sarajevo.

O SPECIJALNOM PROGRAMU NPS KULTURA NA ULICE 2024!

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo. Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan.