Novogradski dani
0

U sali Općine Novi Grad izvedena poema "Hava majko, koliko ti je srce" u znak sjećanja na ubijene Prijedorčane

N. C.
Izvedbom poeme "Hava majko, koliko ti je srce", autora Sabita Bekte, u petak 31. maja otvorena je 26. manifestacija Novogradski dani.

Poema je izvedena u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo na Dan bijelih traka, dan sjećanja na ubijene Prijedorčane tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Poema je posvećena Havi Tatarević iz Prijedora, hrabroj majci kojoj su tokom proteklog rata srpski agresori ubili šest sinova i muža. Njeni najmiliji mučki su ubijeni, a posmrtne ostatke pronašla je nakon 20 godina u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u BiH. Prisutnima se obratio pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić, koji je podsjetio na značaj sjećanja i kulture pamćenja.

"U okviru 26. manifestacije Novogradski dani, na dan koji se u BiH obilježava kao Dan bijelih traka, upriličili smo izvedbu poeme 'Hava majko, koliko ti je srce'. Ovakvi događaji su izuzetno važni, posebno u kontekstu negiranja zločina i genocida. U Prijedoru je ubijeno 3.176 osoba, uključujući 102 djece, a jučer su negatori genocida pokušali izvrnuti istinu o tim događajima. Važno je da se kultura sjećanja održava kako bismo spriječili da se takvi zločini ponove. Vidite kako se sada svim silama bore protiv Rezolucije o Srebrenici koja je usvojena. Ali uz sve napore i borbu da se to ne desi, demokratski svijet je stao na stranu pravde i uz ono što se desilo 1992-1995. godine. I demokratski svijet i danas stoji uz ono što se dešavalo na današnji dan u Prijedoru", rekao je Delalić.

Autor poene Sabit Bekto, bivši logoraš koji je preživio torture u prijedorskim logorima, istakao je svoju posvećenost pisanju i prenošenju sjećanja na mlade generacije, kako bi se zapamtila strahota proteklog rata u BiH.

"Preživio sam brutalnosti i torture, kao i mnogi moji prijatelji. Ova poema je napisana da nas podsjeća na te dane i da nikada ne zaboravimo. Ja ovih dana preživljavam ponovo sve to, pokušavam te emocije ugušiti, ali to je jače od mene. Želja mi je da to sjećanje prenesem na našu djecu, to je nešto što zaista želim. Da oni znaju šta nam se dogodilo. A danas me najviše boli nepravda i volio bih da ti ljudi konačno počnu odgovarati za sve što su uradili. Ja ću nastaviti i dalje da pišem i da pričam o tim događajima, smatram to svojom obavezom", rekao je Bekto.

Događaju su osim predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović, direktor Memorijalnog centra KS Ahmed Kulanić, kao i brojni građani koji su na taj način odali počast svim ubijenim i nestalima u Prijedoru i cijeloj BiH.

U programu su učestvovali profesorica dramskih umjetnosti i glumica Narodnog pozorišta Minka Muftić, glumica Narodnog pozorišta Belma Salkunić, tenor Sarajevske opere Ileš Bechei, te profesor Muzičke akademije Elvir Solak, Gordan Simić uradio je scenarij i režiju.