U 18 sati
0

U srijedu otvaranje koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

N. O.
U jubilarnoj, 75. sezoni bit će upriličen program otvaranja koncertne sezone Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u saradnji sa Kamernim simfonijskim orkestrom Zenica.

Time će se nastaviti praksa od prethodnih godina da jednom mjesečno u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica bude upriličen koncert klasične muzike.

U srijedu, 25. septembra u 18 sati će biti upriličen solistički koncerta Omara Halilovića, u klasi Amsala Ganovića. Naime, radi se o klavirskom recitalu pod nazivom "Appassionato". Tu noć će biti izvedene kompozicije J-P. Rameaua, L. van Beethovena, A. Scriabina i F. Liszta.

Omar Halilović je mladi muzičar sa mnoštvom osvojenih prvih mjesta na internacionalnim i domaćim takmičenjima, a 2021. godine se takmičio na internacionalnom takmičenju "Suzanne Culley" u New Yorku gdje je osvojio prvo mjesto u kategoriji za jedanaest i dvanaest godina. Naredne godine je učestvovao na pobjedničkom koncertu u čuvenom Carnegie Hall-u. Iste godine ima i svoj prvi solistički koncert koji se održao u Domu oružanih snaga BiH i snima svoj prvi koncertni CD.

Pohađa masterklas kod istaknutih profesora muzike kao što su Dragomir Bratić, 2022. godine, iz Beograda, Luigi Borzillo, 2023. godine, iz Italije i Jokut Mihailović sa Fakulteta muzičkih umjetnosti Beograd.

Do danas ima više pobjeda sa zvanjem laureata i par pobjeda u svojoj disciplini uključujući sve kategorije.