"Galerija entuzijazma"
0

Umjetnička galerija BiH posebnom postavkom obilježava 75 godina postojanja

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Umjetnička galerija BiH novom stalnom postavkom "Galerija entuzijazma" obilježava 75 godina postojanja i djelovanja. Ova postavka sadrži 300 djela (slike, skulpture, grafike i crteži) od 60 stranih i domaćih autora.

Umjetnička galerija BiH danas slavi dvije obljetnice: jedna je 75 godina osnivanja galerije, a druga je 90 godina osnivanja Galerije slika pri Zemaljskom muzeju - što je prva institucionalizirana umjetnička kolekcija u BiH.

Ovim povodom za medije su govorile viši kustos kustos Maja Abdomerović, muzejska savjetnica Ivana Udovičić i Ana Đikoli, kustosica Umjetničke galerije BiH.

"To što je ta galerija slika sakupila za 15 godina svog postojanja je to što prezentiramo na ovoj izložbi. Napravili smo selekciju od 600 djela i prezentirali je u dva dijela. Jedan je zaista obiman i radi se o ilustracijama časopisa 'Nada'. Zastupljeni su strani umjetnici koji dolaze i rade na ilustracijama tog čuvenog i značajnog časopisa. Taj dio će biti izložen mjesec dana. Drugi dio izložbe sadrži skulpture, grafike, crteže i ulja na platnu. To su djela koja su vezana za bh. autore, koji spadaju u prve generacije školovanih autora", rekla je Abdomerović.

Dodaje kako je zanimljiv dio izložbe kolekcija "Ikona" koja se počela sakupljati zahvaljujući aktivnosti Zemaljskog muzeja.

"Nažalost, morali smo ih izložiti u stanju u kakvom jesu jer, uprkos činjenici da godinu dana molimo za novac za konzervaciju djela - još ga nismo dobili. Ovdje su prezentirana djela 60 autora", kaže.

Stalnu postavku čine djela velikih slikara poput Gabrijela Jurkića, Petra Tiješića, Todora Švrakića, Đoke Mazalića, Lazara Drljače, Karla Mijića, Ive Šeremeta, Branka Šotre, Ante Matkovića, Šimuna Dujmovića...

Od osnivanja Umjetničke galerije BiH do danas je postavljeno, pripremljeno i preuzeto više od 900 većih i manjih izložbi.