Ne propustite
32

Umjetnička galerija BiH: Večeras otvorenje izložbe "Atelijeri Žitnjak u BiH"

L. K.
Umjetnička galerija BiH najavljuje kako će 29. oktobra u 19 sati kroz otvorenje izložbe "Atelijeri Žitnjak u BiH" predstaviti nastavak saradnje s Gradskom galerijom Bihać.

Zajednička izložba članova umjetničke organizacije Atelijeri Žitnjak, te njihovih prijatelja i pridruženih članova, spaja niz različitih kreativaca, čije stvaralaštvo povezuje inspiracija potaknuta zagrebačkim prostorom Atelijera Žitnjak (poznatim i kao Centar periferije).

Namjera izložbe je, prije svega, da okuplja ne samo članove kolektiva, nego i sve prijatelje savremene umjetnosti koji dijele njihova stvaralačka i životna opredjeljenja, te ih osjećaju bliskima, pa čak i svojima. Kipari, slikari, fotografi, pisci, performeri, dizajneri, filmaši…

Raznorodna grupa članova AŽ, susreće se u svojim različitostima, ali i u dodirnoj tački svjetonazora koji snagu crpi iz vitalnih veza periferije i centra, istodobno shvaćenih poput prostorno-vremenskih odrednica, te kreativnih i filozofskih pozicija.

Članovi korisnici atelijera koji izlažu u Umjetničkoj galeriji BiH su: Alem Korkut, Boris Cvjetanović, Boris Greiner, Fedor Vučemilović, Hamo Čvrk, Kata Mijatović (voditeljica Galerije AŽ od 2005. do 2019.), Hrvoje Mitrov, Zoran Pavelić, Predrag Pavić i Vlasta Žanić.

Pored navedenih izlagača, na izložbi će biti predstavljeni i radovi pridruženih članovi/ce AŽ: Nevena Bilića, Ane Ratković Sobote, Igora Rufa i Gorana Škofića. Publici će biti dostupne i knjige i publikacije AŽ (tzv. Biblioteka od A do Ž) te izdanja umjetničke radionice Petikat, čiji su jedni od pokretača Cvjetanović i Greiner.

Izložbu će biti moguće posjetiti do 13. novembra u periodu od 10:00 do 20:00 sati svakim danom (osim nedjelje).