"Sancta"
29

Zbog kontroverzne opere nastao haos u Stuttgartu: 18 gledatelja nakon mučnih scena potražilo ljekarsku pomoć

I. S.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Zbog opere "Sancta", koja je izvedena u Stuttgartu, čak 18 posjetitelja zatražilo je ljekarsku pomoć. Naveli su da im je pozlilo zbog eksplicitnih scena koje su gledali.

Ova opera sadrži scene seksa, ranjavanja, pravu i lažnu krv itd. "Sancta" austrijske koreografkinje Florentine Holzinger zasnovana je na kontroverznoj ekspresionističkoj operi iz 1920-ih pod nazivom "Sancta Susanna Paula Hindemitha", koja je ispitivala odnos između celibata i požude u kršćanstvu.

"Posjetitelji su osjetili mučninu ili vrtoglavicu te im je pružena prva pomoć. Neki su pali u nesvijest nakon gledanja", rekao je Sebastian Ebling, glasnogovornik Državne opere Stuttgart.

Također je preporučio publici da pažljivo pročitaju upozorenja kako bi znali šta mogu očekivati. Organizatori su upozorili ljude da je ova opera veoma traumatična.

Holzinger je poznata po po performansima koji uključuju golotinju, zlostavljanje i akrobacije koje se referišu na djela klasične literature i feminizam. Nadbiskup Salzburga Franz Lackner naveo je da je ova opera uvredljiva za vjernike.

"To je parodija na svetu misu, koja je srce vjere, i to ne samo u katoličkom shvaćanju", dodao je.