Kultura sjećanja
53

Muzej holokausta u Sarajevu trebao bi projektovati svjetski poznat arhitekt Daniel Libeskind

B. R.
Arhitekta Daniel Libeskind (Foto: EPA-EFE)
Arhitekta Daniel Libeskind (Foto: EPA-EFE)
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) je objavio da bi svjetski poznat arhitekta Daniel Libeskind trebao biti angažovan na projektu muzeja holokausta.

Prošle sedmice razgovarao je s Henrijem Lustiger-Thalerom iz Studija Libeskind, Mirnom Herman iz Fondacije Herman, Elijem Tauberom iz Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini i Sinišom Šešumom iz UNESCO-a. Forto se osvrnuo na idejni koncept muzeja.

"Ideja je da se na uspostavi muzeja, koji ne bi bio posvećen samo stradanju Jevreja, i koji bi bio svojevrsni edukacijski centar, istovremeno radi sa pripremama za postavku velike stalne izložbe u Auschwitzu, a koja se priprema u šest država bivše Jugoslavije. Na sarajevskom muzeju holokausta trebao bi bi biti angažovan svjetski poznat arhitekta Daniel Libeskind", istakao je Forto.

Naglasio je da će kantonalna vlast pomoći da muzej, kako je naveo, zaživi te da se njime doprinese širenju istine.

Podsjećamo, zastupnik NS-a u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić je u martu prošle godine predložio formiranje muzeja holokausta. Skupština je u aprilu 2021. prihvatila ovaj prijedlog.

Daniel Libeskind je projektovao svjetski poznate građevine, među kojima su i toranj izgrađen na mjestu terorističkim napadom srušenog Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i Jevrejski muzej u Berlinu.

Fondacija Herman je posvećena očuvanju zaostavštine poljskog slikara Josefa Hermana koji je 1940. uspio izbjegnuti u Glasgow kako bi se spasio od nacista i fašista. Njegova cijela porodica je ubijena u holokaustu.