Zbog krize u zemlji
9

Armenija ove godine neće učestvovati na Euroviziji, povukla se u posljednjem trenutku

A. B.
Foto: European Broadcasting Union
Foto: European Broadcasting Union
Armenska televizija AMPTV odlučila je da se Armenija ove godine neće takmičiti za pjesmu ovogodišnje Eurovizije zbog krizne situacije u kojoj se zemlja trenutno nalazi.

Istakli su da su se trudili poslati predstavnika na Euroviziju u Rotterdam, ali zbog vanredne situacije to se nije moglo realizovati pa su se tako iz ovog takmičenja povukli u posljednjem trenutku.

"Nakon pažljivih i detaljnih razgovora Armenska javna televizija odlučila je povući se s Eurovozije 2021., uzimajući u obzir posljednje događaje, kratkoću vremena za produkciju, kao i druge objektivne razloge zašto je pravo učestvovanje Armenije na Euroviziji 2021. nemoguće", naveli su sa televizije.

Rat s Azerbejdžanom zbog regije Nagorno Karabah završio je nepovoljno za Armence koji se sada nalaze u krizi. Nedavno je zamalo izvršen vojni udar kojem je bio cilj svrgnuti premijera, piše na zvaničnoj stranici Eurovizije.

"Evropska radiotelevizijska unija duboko žali što se AMPTV odlučio na povlačenje s ovogodišnje Eurovizije. Armenija ima sjajne rezultate na Eurosongu i uvijek donosi uzbuđenje i kvalitetne nastupe na sceni. Razumijemo odluku o povlačenju i nedostajat će nam njihova predanost radu i profesionalna delegacija u Rotterdamu i nadamo se povratku 2022.", rekao je supervizor Eurovizije Martin Österdahl.

Nije poznato hoće li Armenija morati platiti kaznu zbog odustajanja jer je pravilnikom predviđeno da ukoliko neka država odustane u posljednjim trenucima od takmičenja, mora snositi novčane sankcije.