Uživale sve generacije
86

Deset hiljada Tuzlaka na velikom koncertu Halida Bešlića proslavilo Dan oslobođenja grada

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Na Trgu slobode u Tuzli večeras se okupilo vše od deset hiljada građana, kako bi prisustvovali koncertu legendarnog Halida Bešlića. Nastup je upriličen u okviru Dana oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu.

Drugog dana oktobra 1943. Tuzla je postala prvi oslobođeni grad u Evropi, a tim povodom ove srijede upriličen je niz aktivnosti. Krunu cjelodnevnog obilježavanja historijskog datuma predstavljao je veliki koncert Halida Bešlića na Trgu slobode.

Prema procjeni organizatora, više od deset hiljada građana, pripadnika svih generacija, okupilo se u centru grada, kako bi uživali u izvedbama ovoga velikana bh. muzičke scene. Tom prilikom Bešlić ih je zabavljalo starijim, ali i hitovima sa svojih posljednjih albuma koje je snimio.

Građani su uglas s ovim interpretatorom pjevali brojne numere, poput "Prvi poljubac", "Čardak", "U meni jesen je", "Miljacka", "Ja bez tebe ne mogu da živim", "Požuri",...

Prije Bešlićevog izlaska na binu, svoje numere posvećene Tuzli su izveli Nesib Delibegović Nesko i Mirza Hamzić.

U povodu obilježavanja Dana oslobođenja Tuzle tokom ove srijede je održana i svečana sjednica Gradskog vijeća, za vrijeme koje je uručeno i nekoliko posebnih priznanja.

Priznanje "Počasni građanin Tuzle" je pripalo političaru iz Novog Sada Nenadu Čanku, dok su Tuzlansku plaketu dobili Amra Jaganjac, Demir Gaši i Ahmet Bajrić Blicko.

"Tuzlanska lenta" pripala je Mirzi Mustafagiću, a "Povelja Grada Tuzle" postuhmo je dodijeljena akademiku Enveru Mandžiću, koji je nedavno preminuo.