Predstavio nove pjesme

Dino Merlin za Klix.ba: Željno iščekujem sljedeće ljeto i moje peto Koševo

Dino Merlin (Foto: I. Š./Klix.ba)
Dino Merlin (Foto: I. Š./Klix.ba)
...
Nermana Crnčalo
31.03.2022. u 20:20

Dino Merlin danas je predstavio svoje dvije nove pjesme "Krive karte" i "Kako da ti kažem". Legendarni bh. kantautor tim povodom za Klix.ba govorio je o novom albumu, budućim saradnjama, ali i najavio koncert na Koševu u Sarajevu.

Danas je premijerno u studiju BHRT-a predstavljena nova pjesma bh. kantautora kao i video za četvrti singl s predstojećeg 12. albuma, koji bi svjetlo dana trebao ugledati u septembru ove godine.

Merlin je inspiraciju za pjesmu "Krive karte" pronašao u jednom događaju iz vlastitog života, kojim je, kako kaže, srušio most po kojim svakodnevno korača.

"Ne tako davno sam povrijedio jednu osobu do koje mi je mnogo stalo. Srušio sam jedan most preko kojeg svakog dana prolazim. Neko se rodi samozatajan, mirne naravi, a ja sam malo eksplozivan. Nisam birao taj put, već je on birao mene. Kako sam srušio taj most pojavila se jedna provalija i bio sam potpuno razoren, kao kad padne neka duga teška putujuća tuga koja vas nikada ne napušta. Onda sam zastao i poželio da zamolim tu osobu da mi oprosti", kazao je.

Život nam podijeli krive karte mi se ne pitamo za to, kako kaže, ali možemo stati i razmisliti, pronaći alternativu tome.

"Razmisliti da imamo prave ruke i hrabra srca. Imamo odlučnost da promijenimo sebe, pa onda i svijet oko sebe. Ovo je priča o tome. Ovo su moje krive karte koje će u pravim rukama napraviti svijet, a prvo mene, boljom osobom", dodao je.

Dino Merlin: Pjesma je moj način da se iskupim
Dino Merlin: Pjesma je moj način da se iskupim

Opisujući sam nastanak novih numera, Merlin je istako kako najbolje govori kada piše pjesme, pa je i ova njegova lična priča završila kao pjesma.

"Jedna od ultima ljudskog postojanja je graditi mostove i biti iskren u traženju oprosta. Reći: 'Do mene je'. Ovo je moj način da se iskupim. Toliko mi je teško palo, da mi je bilo malo da napišem jednu pa sam napisao dvije kajde na isti tekst", dodao je.

Bol koju je osjećao povrijedivši sebi dragu osobu je bila toliko velika da je pretočena u dvije pjesme, vrlo sličnog teksta. Legendarni bh. kantautor je emociju tuge prikazao na dva sasvim drukčija načina.

"To je brat blizanac pjesme 'Krive karte', koji se zove 'Kako da ti kažem'. To je ona atmosfera u kojoj se iste emocije, ta bol i ta provalija u meni, pokazuje na sasvim drugi način, kao kad čovjek vrisne, urlikne, krinke od svega toga i onda se prepusti sasvim drugim atmosferama i na sasvim drugi način to preboluje. 'Kako da ti kažem' je skoro identičan tekst, dok je potpuno druga melodija i drugi aranžman i produkcija. Ova pjesma je zamišljena da otvara, dok 'Krive karte' zatvara koncept", istakao je.

Novi 12. album svjetlo dana trebao bi ugledati početkom jeseni tekuće godine, kako kaže, pjesme za novi album su već gotove.

"Na novom albumu bit će novih saradnji, imam interesantnih stvari koje ne mogu da otkrijem. Još uvijek nisam siguran da li će se stvari izbalansirati, da li ću biti sinhroniziran s ukupnošću zbivanja u smislu pandemije i mogućnosti da se svi zajedno otvorimo, da uđemo u jednu kolotečinu koju smo imali prije, da izađemo na velike koncerte", nastavlja.

Legendarni bh. kantautor predstavio pjesmu
Legendarni bh. kantautor predstavio pjesmu "Krive karte" u studiju BHRT-a

Vjerni fanovi željno očekuju Merlinove nastupe kako bi uživo uživali u taktovima omiljenih pjesama bh. kantautora. Dino nam je otkrio svoje planove, istakvši da se zaista nada da će se stvoriti uvjeti da na ljeto 2023. godine napravi koncert na Koševu u Sarajevu.

"Želim da se stvori takva atmosfera da moja publika i ja imamo iste polazne pozicije. Još uvijek publika nije sigurana kao što smo mi na bini. Moramo svi imati podjednake uvjete kako bi se naš vatromet individualizma rasplamsao. Moja namjera je da u jesen izađe nova ploča i da poslije toga radimo turneju. Naravno, željno očekujem sljedeće ljeto, kada mislim da će se stvoriti uvjeti za moje peto Koševo", kazao nam je.

Podsjećamo, danas je u prostorijama Radiotelevizije Bosne i Hercegovine održana promocija nove pjesme i spota Dina Merlina, a projekat je realiziran u partnerstvu s BH Telecomom i Samsungom.

4.5k