Veliki uspjeh
420

Dirigent Emir Nuhanović treći put u godini dana dobio poziv da diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom

L. R.
Dirigent i kompozitor Emir Nuhanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Dirigent i kompozitor Emir Nuhanović (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosankohercegovački dirigent i kompozitor profesor Emir Nuhanović dobio je poziv da 18. oktobra 2024.godine po treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom za nepunu godinu dana.
Riječ je o jednom od najznačajnijih evropskih filharmonija iz Rumunjske. Tim povodom oglasio se i sam maestro Nuhanović.

"Ja sam jako okupiran organizacijom gostovanja Državne opere i baleta iz Stare Zagore sa Mozartovim Requiemom iz Bugarske, tako da sam i zaboravio da je ove godine 40 godina otkako sam završio muzičku akademiju i zvanično počeo svoju umjetničku karijeru", rekao je na početku.

"Međutim, moji prijatelji i kolege iz Oltenia Philharmonic orkestra to nisu zaboravili i zamolili su me da dirigujem jednim, za njih važnim koncertom, sa izvrsnim solistom Liviu Purnaru, dugogodišnjim koncert majstorom Royal Concertgebouw orchestra iz Amsterdama. Studirao je Menuhin Music Academy u Švicarskoj i kod proslavljene Dorothy DeLay na Juilliardu u New Yorku, najprestižnijem muzičkom sveučilištu u SAD-u. Pored mnogih nagrada koje je dobio tokom svoje bogate karijere spomenuo bih Drugu nagradu na Queen Elisabeth Competition i Prvu nagradu publike. On će na ovom koncertu svirati jedan od najljepših i najpopularnijih koncerata za violinu i orkestar Mendelssohnov koncert u e-molu", dodao je Nuhanović.

Kako kaže, na repertoaru će se naći i Elgarova Serenada za gudače u e-molu i jedno jako zahtjevno djelo Prva simfonija u g-molu Petra Iljiča Čajkovskog.

"Dobar odnos sa orkestrom, ali i zahtjevnom publikom, otvorili su mi vrata Oltenia Philharmonic orkestra i mislim da će ova saradnja da se nastavi. Posebno bih se radovao da ovaj orkestar predstavim i u Sarajevu, na čemu intenzivno radim. Sarajevo ima publiku koja voli klasičnu muziku i koja zna prepoznati kvalitetne soliste, dirigente i ansamble, a muzika je siguran put za zbližavanje ljudi, gradova i država i siguran put da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati dio Evropske unije i dio velike muzičke porodice evropskih zemalja", poručio je bh. dirigent i kompozitor.