Festival u Goraždu
510

Džejla Ramović zablistala u rodnom gradu, publika uživala u sjajnoj atmosferi

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
(Foto: E. A./Klix.ba)
Tradicionalna goraždanska priča o festivalu prijateljstva za koji grad "živi" tokom godine počinje svakog augusta u isto vrijeme već 27 godina.

Večeras je svečano otvoren na platou gradske dvorane gdje se nalazi centralna festivalska pozornica, uz neizostavni ritual dizanja festivalske zastave, zvuke himne festivala i spektakularni vatromet.

Dovoljno da prva festivalska noć ima svoju čar, čak i da na pozornici nema nastupa muzičkih zvijezda. Ipak za spektakularnu zabavu na festivalu pobrinula se Džejla Ramović, mlada Goraždanka.

Džejla Ramović večeras je zablistala pred brojnim posjetiocima festivalske večeri koji su stigli na plato dvorane kako bi uživali u njenim pjesmama, ali i prisustvovali ceremoniji otvaranja festivala. Upravo na ovom mjestu Džejla je često pjevala pred domaćom publikom koja je još i tada bila svjesna činjenice da će mlada i talentirana djevojka prije ili kasnije postati muzička zvijezda za čije se nastupe bukvalno "otimaju".

"Kao dijete sa Drine i neko ko je kao mali krenuo da dolazi na festival, moram se zahvaliti organizatorima na pozivu, sretna sam zbog ovog nastupa u svom gradu. Mislim da festival niže svoje uspjehe, mogu da kažem da je ove godine poseban i širok program i da sam ponosna na svoj grad i ono što pružaju ovih dana građanima. Mi smo bogat grad mnogim talentima, ne samo sa muzičkog aspekta. Ponosna sam na cijelu ekipu i cijelu organizaciju", poručila je Džejla.

Džejla se i nekoliko sati prije nastupa družila sa novinarima, građanima i gradonačelnikom Goražda Ernestom Imamovićem u caffeu Carpe diem. Kazala je kako je vrlo zauzeta, posebno ljeti, te da najviše vremena provodi u kombiju i na bini.

"Svake noći u drugom gradu, ali kad vam to postane posao nije ni teško, zahtjeva puno vremena i odricanja, ispunjava me. Živim za muziku, svi znaju da je to moj put. Moj posao mi omogućava da se širim u nekim drugim mogućnostima, sretna sam jer radim sve što volim", ispričala je Džejla.

Otkrila je da trenutno završava posljednji semestar na fakultetu i bira temu za diplomski rad, i da često dolazi u Goražde na nekoliko dana.

"Pa trudim se kad imam par dana da dođem ovdje gdje su mi roditelji i porodica i prijatelji, nemam mnogo vremena, ali kad dođem kažem meni je ovdje odmor i ovdje uživam", kazala je.

Kazala je također da bi njen prvi album publika mogla očekivati tek u narednoj godini.

"To sam već jednom slagala, trebalo je biti do kraja ove godine, ali neće biti, nadam se tokom naredne godine, ima dosta pjesama koje se spremaju i na kojima radim, ali album zahtijeva mnogo vremena i truda, ne mogu fizički da stignem u studio i da sve to završim. Nemam momka. Ne žurim sa pjesmama koje izbacujem, ima ih dovoljno", odgovorila je na neka od pitanja koja su zanimala publiku.

Za Džejlu je koncert u Goraždu bio mnogo emotivan i pun uzbuđenja. Njenom nastupu prethodio je i nastup popularnog benda Prava stvar -Tribute To Čola koji su također ostavili odličan dojam na publiku koja je uživala u sjajnoj atmosferi prve festivalske večeri.

Dobra atmosfera na festivalu počela mnogo ranije, otvaranjem izložbe likovne kolonije Boje prijateljstva u gradskoj Art galeriji na lijevoj obali Drine odakle je večeras krenula festivalska zastava koju su do centralne festivalske scene donijeli učenici generacija osnovnih i srednjih škola iz Goražda.

Tradicionalni ritual podizanja festivalske zastave uz zvuke himne festival uslijedio je nakon obraćanja gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića koji je svečano otvorio 27. Internacionalni festival.

Ceremonija otvaranja festivala protekla je u znaku nastupa najmlađih, Nadije Mašić i Nedima Karahmetovića koji su izveli pobjedničku kompoziciju dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja te plesne grupe OŠ "Husein efendija Đozo" koja je pred publikom izvela performans "Đaci vas mole, usporite pored škole". U ceremoniji su učešća uzeli i članovi Rudarske glazbe iz Kaknja, a posebno zanimljiv bio je nastup Kiseljačkih mažoretkinja koje su u Goraždu večeras predvodile festivalsku kolonu.

Iz Goražda su večeras poslane poruke prijateljstva, a festival je najbolja prilika da se Goražde pokaže kao odličan domaćin brojnim gostima.

Festival prijateljstva se u Goraždu održava se svake godine od 1. do 7. augusta.