"Miss Americana"
18

Fenomen Taylor Swift: Šta se krije iza abnormalne popularnosti pjevačice od koje "strahuje" i Trump?

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Taylor Swift neosporno je jedna od najvećih muzičkih zvijezda današnjice, počev od zarade, posjećenosti koncerata, pa do kandidata za predsjednika SAD-a koji strepe od toga kome će ona dati podršku - svi se pitaju kako je ona postala takav fenomen.

Upravo je usljed njene nedavne podrške Kamali Harris i burne reakcije Donalda Trumpa njena popularnost ponovo tema rasprava i analiza. Potvrda podrške Kamali objavljena na Instagramu, brzo je pokrenula vijesti i analize u vezi s potencijalnim utjecajem Swift na kampanju.

U svojoj objavi je objasnila svoju podršku Harris, a anketa New York Timesa, Philadelphia Inquirer i Siena College sprovedena između 11. i 16. septembra pokazala je da 44 posto vjerovatnih glasača ima pozitivno mišljenje o Swift, dok je 34 posto negativno gleda na nju.

Prije njenog iskazivanja podrške, Trump je dijelio memeove generirane umjetnom inteligencijom lažno sugerirajući da ga Swift podržava.

Ipak, nakon što je pružila podršku Harris kazao je da će platiti cijenu.

"Nisam bio obožavatelj Taylor Swift. Bilo je samo pitanje vremena. Nikako ne možete podržati Bidena. Ipak, ona je vrlo liberalna osoba i čini se da uvijek podržava demokrate. Vjerovatno će platiti cijenu za to na tržištu", poručio je Trump.

Zbog čega je ona toliko značajna?

Njenu popularnost pokušali su pojasniti i profesori na univerzitetima, ali i naučnici. Počela je u kantri muzici, upustila se u pop i istraživala alternativni rok, indie folk i elektronske stilove, brišući granice muzičkih žanrova.

Kritičari je opisuju kao kulturnu kvintesenciju (peti element) sa rijetkom kombinacijom uspjeha na top listama, pohvala kritičara i intenzivne podrške obožavatelja, što je rezultiralo njenim širokim utjecajem na i izvan muzičke industrije.

Swift je pokretala evoluciju muzičke distribucije, percepcije i potrošnje tokom 2000-ih, 2010-ih i 2020-ih, te je koristila društvene mreže da ukaže na probleme unutar industrije i društva u cjelini.

Imajući snažan ekonomski i političku utjecaj, potaknula je reforme u strukturama snimanja, streaminga i distribucije za veća prava umjetnika, povećala svijest o kreativnom vlasništvu u smislu intelektualne svojine i predvodila je oživljavanje vinila.

Njen dosljedan komercijalni uspjeh opisuju kao bez presedana, s istovremenim uspjesima u prodaji albuma, digitalnoj prodaji, streamingu, prodaji vinila, top listama i turnejama.

Bloomberg Businessweek je samu Swift opisao kao svojevrsnu "muzičku industriju".

Billboard je opisao Swift kao "zagovornicu, ikonu stila, marketinškog čarobnjaka, plodnog tekstopisca, pokretača vizuelnih granica i putnog ratnika koji obara rekorde". Njena turneja Eras (2023–2024) pokazala je ono što se smatra njenom kulturnom apoteozom.

Swift je predmet akademskog istraživanja, medijskih studija i kulturološke analize. Nekoliko akademskih institucija nudi kurseve o njoj.

Američka priča o uspjehu

Taylor je jedna od najprodavanijih muzičkih umjetnika svih vremena. Ona je najbogatija muzičarka i prva milijarderka u historiji sa muzikom kao glavnim izvorom prihoda.

Kolumnista Guardiana Greg Jericho nazvao je Swift "kulturnom vitalnošću" čija je dosljedna popularnost, naglašena erom interneta, nadmašila popularnost Rolling Stonesa, Boba Dylana, U2-a i drugih.

Swift je postala tinejdžerski idol nakon izdavanja debitantskog studijskog albuma 2006. Novinari povezuju Swiftinu slavu sa "amerikanizmom", a čak i njen dokumentarac nosi naziv "Miss Americana". Sa svojim drugim studijskim albumom "Fearless" (2008), Swift je postala "narodna slavna ličnost u SAD-u". Jack Dickey iz Timea je rekao da je Swift postala "najvažniji američki muzičar" do 2014. godine. Maxim je njenu karijeru nazvao "ključnom američkom pričom o uspjehu".

Swift je zahvaljujući tinejdžerskoj slavi te kontinuiranom radu i simboliziranju onoga s čim se društvo u SAD-u poistovjećivalo, uz marljivost, feminizam te javnom isticanju stavova koji su u datom trenutku bili od značaja za američko društvo, te uz niz drugih sitnih faktora, postala svojevrstan fenomen današnjice.