Pred 45.000 u Sarajevu
50

Gdje ste vi bili 23. septembra 1997. godine? Prije 27 godina održan je antologijski koncert grupe U2

N. O.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Prije 26 godina irski sastav U2 održao je antologijski koncert u Sarajevu kojem je prisustvovalo 45.000 ljudi.

U2 je bio jedan od prvih bendova koji su održali koncert u ratom razorenom Sarajevu. Irski rokeri predvođeni Paulom Davidom Hewsonom, popularnim Bonom, imali su čvrstu vezu sa Sarajevom još za vrijeme rata. Na turneji "Zoo TV" 1993. godine U2 je organizovao satelitske linkove putem kojih su se Sarajlije javljale uživo u toku koncerata.

Tada je Bono obećao da će jednog dana doći i zasvirati u Sarajevu. Taj dan desio se četiri godine poslije u okviru turneje "PopMart", te uz pomoć UN-ovih ambasadora i mirovnih trupa.

Ovaj koncert ostat će upamćen po ekstravagantnoj sceni koja je bila jedan od zaštitnih znakova turneje, a grupa je odsvirala svoj uobičajeni repertoar pred 45.000 ljudi. Iako su članovi U2 predložili da održe manji humanitarni koncert u Sarajevu, ipak se desio veliki koncert kao i svaki drugi u okviru turneje "PopMart".

O spomenutom koncertu snimljen je i dokumentarac "Kiss The Future" kojim je otvoren 29. Sarajevo Film Festival, a upravo je slavni irski muzičar bio gost festivala. S Bonom je u Sarajevo u augustu prošle godine stigao i gitarista benda U2 David Howell Evans, poznatiji kao The Edge.

Prošle godine Sniper Alley objavio je i dotad neviđene fotografije s koncerta koje je zabilježio Massimo Sciacca.